Pascal van der Mast kan zich inmiddels als semi-local voordoen wanneer hij zich op Indonesische gronden begeeft. Hij heeft zes winters op de tropische eilanden doorgebracht, maar elk jaar maakt hij weer nieuwe dingen mee. “Het verveelt werkelijk nooit”: zegt de zonovergoten surfer zelf. Eens horen wat de Benelux en Nederlands Kampioen van 2014 allemaal uitspookt op Bali en omstreken.

Wat is jouw favoriete plaats in Indonesië?

“Ik heb daar niet echt één favoriete plaats. Er zijn zoveel leuke plekken en allemaal hebben ze weer iets anders. Vaak verblijf ik op Bali bij surfspot Uluwatu.”

Wat zijn de meest populaire spots op Bali?

“Een paar bekende spots aan de westkust van Bali zijn Canngu, Balangan, Bingin en Uluwatu. Aan de oostkust zijn dat bijvoorbeeld Nusa Dua, Sanur en Keramas. Het zijn voornamelijk riffen omdat Bali een vulkanisch eiland is. Zelf vind ik een mooie reefbreak ergens op eiland Sumbawa het leukst! Weinig mensen uit, super goede golven gehad en mooie herinneringen aan overgehouden. Maar die spot moeten we een beetje secret houden, hé!”

Wat voor boards surf je daar meestal?

“Surfboards.”

Is het localisme heftig op Bali?

“Ja, eigenlijk wel. Het localisme kan vrij heftig zijn daar. Zeker als er geld bij gemoeid is. Sommigen Japanners huren de lokale surfers in als surfguide, en dan kan je er maar beter niet tussen liggen. Of als de lokalen geen zin hebben in toeristen, dan word dat ook vrij goed duidelijk gemaakt met boze gezichten, water gesplash en uiteindelijk word je het water uitgestuurd.” 

Wat moet je weten voordat je naar Bali gaat?

“Je kan op Bali eigenlijk alles kopen! Dus no worries als je iets vergeet mee te nemen. Wat je van te voren zeker moet regelen zijn: je inentingen, visum en een internationaal rijbewijs!”

Wat is jouw favoriete lokale gerecht?

“Dat is natuurlijk Nasi Goreng! Vraag altijd de lokalen waar je het beste kan eten en chill kan zitten, dan komt het helemaal goed!”

Hoe is het verkeer en het vervoer daar geregeld?

“Het makkelijkst is om ter plekke een scooter te huren. Het kost niet zoveel en je kan je over heel Indonesië verplaatsen. Rijden zelf is echter wel vrij chaotisch! Zeker op Bali is het super druk op de weg met veel scooters en vrachtauto’s. De regels zijn simpel, stoppen voor rood licht en alles wat voor je gebeurd is jouw verantwoording.

Pascal, heb je nog iets meegemaakt op Bali dat je met ons wil delen?

“Ik geloof als ik op Bali ben, wel een beetje in karma. Als je goed bent voor mensen en dieren, gebeuren er ook goede dingen voor jezelf. Als je bijvoorbeeld iemand uitscheld, heb je ‘bad karma’. Een paar jaar geleden had ik na het surfen een lekkere mie goreng besteld, zonder sambal. Maar ik geloof dat ik nog nooit zo pittig gegeten had en ik was een beetje boos geworden op het vrouwtje van de warung. Ik snel betalen en weg met de scooter, tot ik 100 meter verderop viel met de scooter: ‘bad karma!”

Foto’s: Danny Bastiaanse