Neopreen is redelijk prijzig, maar niet geheel onbelangrijk in de winterperiode. Wetsuits zijn in ieder geval een must-have voor de doorgewinterde surfer in de Noordzee. In dit artikel leer je meer over hoe je het best met je neopreen om kan gaan. Deze bruikbare tips zorgen ervoor dat jouw neopreen het een stuk langer volhoudt!

Afgelopen jaar publiceerden wij een artikel over de verschillen tussen de wetsuits en de verschillende soorten neopreen. Klik op deze link om het artikel nogmaals te lezen.

Hoogstwaarschijnlijk vertelt de winkelier gedurende het verkoopmoment voldoende over de ins en outs (technische aspecten en het bijbehorende onderhoud) van een wetsuit. Geef jouw neopreen de liefde die het nodig heeft.

Het aantrekken van neopreen blijft een gevecht; bezweet hijs je jezelf in een wetsuit. Veel surfers proppen hun wetsuit in een tas, maar let op: bepaalde soorten glad neopreen (ook wel bekend als single lined neopreen) zijn kwetsbaar. Er ontstaan snel winkelhaakjes. Zorg ervoor dat je niet te lange nagels hebt en houdt rekening met kleine voorwerpen zoals een horloge, ringen of armbandjes. Deze kunnen al voldoende schade brengen aan het neopreen. Trek het wetsuit altijd met beleid aan: probeer er eerst voor te zorgen dat het wetsuit van beneden goed zit, probeer daarna vanaf beneden naar boven meer ruimte te creëren en zorg ervoor dat de kniestukken op de juiste plek zitten.

Heb jij vaak moeite om je wetsuit aan te trekken? Gebruik dan tijdens het aantrekken een boterhamzakje of een ander plastic zakje. Dat zorgt ervoor dat je voeten makkelijker door de kleine openingen gaan; ook met aan en uittrekken van de schoentjes gaat het een stuk soepeler. Tijdens het vervoer van en naar het strand kan je een wetsuit het beste oprollen. Door het opvouwen ontstaan er diepe vouwlijnen die er bijna niet meer uit gaan. Het oprollen van een wetsuit werkt perfect!

Een langdurig break of verandering van seizoen? Het dikke wetsuit kan vanaf april of mei, in het voorjaar, weer worden opgeborgen. Spoel het wetsuit uit, laat het wetsuit eerst goed drogen en rol het daarna op. Het is ideaal om het wetsuit op te bergen in een plastic kist, het liefst in een ruimte rond de 10 a 19°. Berg je wetsuit op in een donkere en niet te warme ruimte, anders droogt het neopreen uit.

Een wetsuit laten drogen? Hang een wetsuit altijd over een breed ophangpunt, probeer scherpe randen te vermijden, gebruik het liefst een brede hanger. Vaak worden er bij de wetsuits speciale hangers geleverd, die kun je hier goed voor gebruiken.

De lokale winkelier kan jou ongetwijfeld meer vertellen; vraag de winkelier gerust om het gewenste advies. Neopreen wordt steeds flexibeler, maar de hightech materialen zijn daardoor wel kwetsbaarder. Neopreen kent enkele vijanden die niet goed samen gaan. Probeer de onderstaande punten te vermijden.

Plassen in een wetsuit. Heel kort samengevat; doe het niet! Buiten dat het stinkt bevat je urine veel zuur dat het neopreen en de naden aantast.

Zon: veel surfers hangen een wetsuit in de zon, met als doel om het neopreen snel te laten drogen. De uv-straling maakt het neopreen stug en langzaam droogt het neopreen uit. Door de uitdroging ontstaan er scheurtjes en/of slijt het neopreen. De naden worden door de zon verwarmt en aangezien veel naden tegenwoordig enkel zijn gelijmd, ontstaan er zwakke plekken.

Een nat wetsuit. Stank is één van de grootste ergernissen. Ruikt jouw wetsuit naar een overleden of natte hond? Je kent het wel; neopreen is iets te lang nat, de geur gaat niet meer uit het neopreen. Zonder neopreen zal je het niet lang volhouden in de winterperiode. De zeewatertemperatuur daalt en niks is zo vervelend als een vies stinkend wetsuit. In de decembermaand vlogen de flesjes wetsuit cleaner over de toonbank, het is prijstechnisch een ideaal cadeau.

Buiten diverse huishoudelijke tips, zoals een bad met een scheutje listerine, kokos- of eucalyptus olie bestaan er diverse verfrissers oftewel wetsuit cleaners. De speciale wetsuitshampoo is er speciaal voor gemaakt om het wetsuit heerlijk op te frissen.

Eigenlijk zou je na elke sessie je wetsuit moeten uitspoelen en het neopreen goed moeten laten drogen. In de praktijk lukt dat soms niet en voordat je het weet is het te laat. Het is dan de hoogste tijd om een heerlijk verfrissend bad klaar te maken.

Ons testpanel enkele shampoos onder de loep, welke wetsuitcleaner werkt het best?

Testpersoon 1

“Gedurende de test proberen wij drie shampoos, gemaakt door enkele van de grootste leveranciers. Prijstechnisch liggen ze dichtbij elkaar. De inhoud verschilt iets van elkaar, het varieert van 118 ml tot 250 ml. Qua prijs verschilt het zo weinig, meestal gaat het om enkele euro’s verschil. De inhoud van de 118 ml variant is een opmerkelijk prijsverschil. De andere varianten hebben bijna de dubbele hoeveelheid inhoud. Voor de test gebruikten wij verschillende soorten wetsuits. Duidelijk was dat na het gebruik de wetsuits een stuk elastischer aanvoelden; los van de heerlijke geur die het neopreen opfriste. Persoonlijk zou ik voor de “piss-off” variant kiezen. Deze werkt goed en prijstechnisch/qua inhoud is deze variant het meest gunstigste.’’

Testpersoon twee

“Ik sluit deels aan bij test persoon één. Prijstechnisch en qua inhoud zijn het voor mij belangrijke factoren. Normaliter gebruik ik altijd huishoudelijke methodes, maar deze producten zijn er tenslotte speciaal voor gemaakt. Aangezien mijn wetsuit van hetzelfde merk was, was de keuze voor mij snel gemaakt. Het wetsuit en ook de handschoentjes roken lekker fris. Het verfrissende badwater werd vies gekleurd van het neopreen. Het neopreen werd gereinigd. Mijn wetsuit voelde de laatste tijd stug aan, maar dat is nu verleden tijd. Ik gebruikte voor grote variant een zomer pak, als we dan toch even lekker bezig zijn :-). De geur van de tweede versie leek iets sterker te zijn, de gehele badkamer rook naar eucalyptus. Persoonlijk merkte ik weinig verschil; ik vind het moeilijk om een keuze te maken. Om eerlijk te zijn vind ik het redelijk prijzig. De haarshampoos in de supermarkt zijn een stuk voordeliger. Ik zou daarom voor de goedkoopste 250ml variant kiezen”

TEST – WETSUIT CLEANER

O’Neill wetsuit cleaner
Inhoud: 250ml
Prijs: €12,95 (advies verkoop)
Cijfer: ⭐️⭐️

Rip Curl – piss off
Inhoud: 250ml
Prijs: €9,95
Cijfer: ⭐️⭐️⭐️

Slosh wetsuit cleaner
Inhoud: 118ml
Prijs: €9
Cijfer: ⭐️

Korte samenvatting

De producten werken en zijn allemaal redelijk vergelijkbaar. De ene ruikt iets sterker dan de ander, maar zeker vergelijkbaar qua het eind resultaat.

Prijsvergelijking

De twee grotere varianten verschillen iets van elkaar, maar minimaal. Het gaat om enkele euro’s. Prijstechnisch kozen de meeste voor de goedkoopste variant (250ml).

Wil jij jouw wetsuit een opfrisbeurt geven? Doe mee en win een fles wetsuit cleaner. Wat moet je doen? Vul hieronder of in de Facebook post in waarom jij of jouw vriend(in) een reiniger moet winnen! Wie mag zijn neopreen een keer verfrissen? 😉.

De winnaar zal eind deze maand bekend worden gemaakt.