Foto Surfexpositie Muzee Scheveningen fotograaf Rob Cillekens

Foto: Robby Butner | Hans Groen

Het begin

SurfBenelux werd begin 2008 opgericht door negenvoudig Nederlands kampioen Michael Schmitz. Tijdens zijn eigen ontwikkeling als surfer viel het hem op dat er nog het een en ander verbeterd kon worden aan de begeleiding die er aan jonge talenten gegeven werd. Met een enorme passie voor de sport begon hij met het organiseren van activiteiten en zette zich volledig in voor de ontwikkeling van surfen in Nederland. De eerste jaren bestonden deze activiteiten alleen uit evenementen, maar SurfBenelux heeft zijn portfolio inmiddels flink uitgebreid.

Biografie

In 1982 werd Michael in Den Haag geboren. Vlak na zijn geboorte verhuisde de familie naar de kust van Scheveningen waar Michael heel zijn jeugd woonde. Hierdoor was het eigenlijk vanzelfsprekend dat hij in aanraking met het golfsurfen kwam. De sport werd toen slechts door een selectief groepje beoefend. Patrick Schmitz, de broer van Michael (zanger van de band Splendid), waagde zich als eerste in de Scheveningse branding. Michael volgde snel hierna en bleek een echte waterrat die niet uit het water te slaan was. Als snel werd duidelijk dat zijn voorkeur uitging naar longboarden. Toen hij van Pieter Vos zijn eerste longboard kreeg wist hij het zeker: dit is wat ik wil!

Op zijn 14e deed Michael voor het eerst mee aan het Nederlands kampioenschap. Hier wist hij tijdens zijn eerste wedstrijd een halve finale plek te bemachtigen. Ondank zijn gevoel van verslagenheid ging het vanaf die tijd erg snel. Sponsoren boden zich aan en Michael kwam al snel in contact met Norbert Pollemans en Mark Koevermans (marketing manager O’Neill). Toen hij 15 was nam hij voor de eerste keer deel aan het Europees kampioenschap in Zuid Frankrijk. Onder begeleiding van Eric en Robert de Roode werden hem de fijne kneepjes uitgelegd en was de basis gelegd.

Met de negenvoudige verovering van de 1e plaats in Nederland, de 9e plaats op Europees niveau en de 32e plaats op de wereldranglijst leek het Michael aardig te lukken zijn doel te bereiken: de Nederlandse surfsport gewaardeerd op de kaart te krijgen. Maar toen kreeg zijn leven een andere wending. Zijn ouders gingen scheiden, het huis werd verkocht en hij moest op zijn eigen benen leren staan. Michael besefte maar al te goed dat het niet zo makkelijk was om als Nederlandse atleet van de sport te leven. Desondanks hield hij zijn doel voor ogen en bleef hij gefocust doorzetten. Langzaam leidde die standvastigheid tot zijn eigen bedrijf genaamd SurfBenelux. Tot de dag van vandaag geniet hij met volle teugen van de sport. SurfBenelux stond en staat nog steeds voor een bedrijf dat het maximale uit de sport probeert te halen en jonge surfers stimuleert om hun grenzen te verleggen.

De toekomst

Het doel van SurfBenelux om de surfsport gewaardeerd op de kaart te krijgen is nog lang niet bereikt. Komende jaren, net als voorgaande jaren,  zal het SurfBenelux-team zijn uiterste best blijven doen om de sport te blijven ontwikkelen en positief te belichten. Hier zal met alle passie en gedrevenheid aan gewerkt worden. SurfBenelux hoopt in samenwerking met de Nederlandse surfbond en alle belangen partijen een goede fundering te kunnen bouwen om gezamenlijk de sport verder te ontplooien en stimuleren.