Het is niemand ontgaan, ook als je gisteren niet live meekeek met de WSL J-Bay Open 2015, want het internet werd overladen met de beangstigende beelden van Mick Fanning die, tijdens zijn finale heat tegen Julian Wilson, een aanval van een haai te voortduren kreeg. Beide surfers stonden uiteindelijk zonder kleerscheuren weer op de kant, maar samen met vele betrokkenen waren zij zeer aangeslagen. De finale heat werd direct stil gelegd, en lang bleef er twijfel over wat er met het verdere verloop van de J-Bay Open zou gaan gebeuren. De directie heeft nu definitief besloten geen vervolg meer te geven aan deze wedstrijd, waardoor Fanning en Wilson een gedeelde tweede plaats delen. Een historische gebeurtenis die velen van ons niet snel zullen vergeten.

Remi Petersen was al de gehele week aanwezig bij de J-Bay Open 2015, waar hij op zijn home spot de beste surfers van de wereld mag verwelkomen. Wij vroegen hem hoe hij dit angstige voorval heeft meegemaakt als local boy.

Leuke tijd gehad tijdens de J-Bay Open?

“Ja zeker, ben de gehele tijd in J-Bay geweest, ook om onze guest house te runnen. Busy times! Maar heb wat tijd kunnen doorbrengen in het water met de pro’s, waarvan ik nog een aantal tips heb meegepakt. Het is altijd leuk om wat sessies met hun mee te maken op locale secret spots en een aantal feestjes te bezoeken.”

Hoe heb je het voorval met Mick Fanning en de haai meegemaakt?

“Ik liep net van huis om de finale te gaan bekijken. Ik stond vlak bij de jurytoren op de boulevard, en zag Julian zijn eerste golf pakken. Daarna keek ik naar Mick om te zien hoe hij zich in de line up positioneerde, that’s when the shit hit the fan! In eerste instantie viel iedereen in het publiek even stil, daarna brak de hectiek los en begon iedereen te schreeuwen. Zelfs de commentator schreeuwde luidkeels door de microfoon dat de water patrol Julian en Mick uit het water moesten redden. Julian peddelde richting Mick, maar gelukkig waren de reddingsboten snel ter plaatse. Iedereen probeerde te bevatten wat er zojuist gebeurd was, en de discussie begon over wat er nu verder ging gebeuren. 

Naar mijn idee was het geen directe aanval van de haai op Fanning. Had hij hem willen aanvallen, dan had de 5 á 6 meter grootte haai dat gedaan, en had Mick zeker geen overlevingskans gehad. Ondanks de goede afloop, was ik in shock van het hele voorval en bedacht mij dat dit zeker niet de beste promotie is voor onze mooie surfspot. Daarna besefte ik mij ook dat het 5 foot en clean was en dat de line up leeg bleef, dus ben toen toch snel het water in gegaan voor een sessie.”

Hoe gaan de J-Bay locals meestal om met het gevaar van haaien?

“Meestal bespreken we dit onderwerp in het water niet, die negatieve energie kunnen we daar niet gebruiken. We zijn ons bewust van de risico’s en weten dat wij ons begeven in het territorium van de haai. Het is een gegeven waar wij als locals mee moeten leven, wanneer een haai is gespot wacht iedereen meestal een uur voordat zij het water in gaan. Maar uiteindelijk weten we dat haaien altijd aanwezig zijn, en mijn persoonlijke motto is dan ook: als het mijn tijd is om te gaan, het zij zo.”