De Europese grenzen stellen tegenwoordig weinig voor. Het is voor vele Europeanen makkelijker geworden om door Europa te reizen en in een buurland te werken (huidige Eurozone). Alle nationaliteiten en soorten rassen wonen tegenwoordig door elkaar. We spreken over een multiculturele samenleving.

Surfers rijden tegenwoordig in de avond- of in het weekend op en neer naar het strand. Het maakt niet meer uit waar je woont. Soms rijden surfers enkele honderden kilometers op zoek naar de beste golven. Binnen een paar uur lig je in de zee voor de dagelijkse of wekelijkse work-out. Je zou in het uiterste geval in Parijs of Berlijn kunnen wonen en wekelijks in de Noordzee kunnen surfen. Sommige mensen hebben het ervoor over om uren in de auto te zitten. Alhoewel je ook naar Zuid-Frankrijk zou kunnen rijden, kiezen veel surfers ervoor om toch snel een surfsessie in de Noordzee mee te pakken. Sommige surfers veranderen hun leven drastisch, ze richten hun hele leven in met als doel om aan de kust te kunnen wonen.

Een kleine 30 jaar geleden had Severin Clasen het geluk dat zijn Duitse ouders naar Scheveningen verhuisden. Severin zijn vader werkte voor het “European Patent Office” en zijn moeder heeft de stichting “taalcursus Den Haag opgericht”. De ondertussen 26-jarige surfer kreeg op jonge leeftijd een nieuwe nationaliteit. Hij groeide op aan het strand. Dagelijks kwam hij in aanraking met de zee en het strand. Maar na als kind jaren te hebben geskimboard/gebodyboard kocht hij op z’n elfde zijn eerste surfboard. Als snel ontmoette hij Jaap List en Arn Koning die hem vanaf jonge leeftijd uitdaagde om tot het uiterste te gaan. Dagelijks zocht hij zijn dosis adrenaline in de Noordzee. Het surfen is voor Severin niet meer uit zijn leven weg te denken. Vanaf zijn 16e werkte hij op diverse surfcamps in Zuid-Frankrijk. Op zijn twintigste startte hij zijn studie “marketing en management” in Engeland. Na enkele jaren te hebben gereisd heeft hij zijn Nederlandse roots weer teruggevonden. Ondertussen woont hij met zijn vriendin in Scheveningen en is hij werkzaam voor Hart Beach surfshop. Het verbaast je hoeveel talen hij spreekt; Nederlands, Duits, Engels, Frans, Spaans en diverse andere talen vormen voor Severin geen probleem. Hij past zich vloeiend en gemakkelijk aan, hij lijkt met een taalknobbel te zijn geboren.

Aangezien hij in Nederland is geboren voelt hij zich een Nederlander met een Duitse nationaliteit (aangeboren). Gedurende zijn jeugd nam hij deel aan diverse Nederlandse en Duitse wedstrijden. Jaren behoorde hij tot de Nederlandse en Duitse top. Afgelopen jaar werd hij derde tijdens het Duits kampioenschap “categorie shortboard”. Zijn droom is om ooit de lotto te winnen en zo veel mogelijk te reizen. Zijn ultieme droom zou zijn om zich ooit voor de Pipe Masters of de Triple Crown te kwalificeren.

Interview Severin Clasen

He Sev, de introductie zegt denk ik al voldoende. Je bent een Nederlandse surfer met een dubbele nationaliteit. Hoe is het om alles “deutsche Mannschaft” in Nederland te zijn opgegroeid?

Severin Clasen: aangezien ik in Nederland ben geboren voel ik mezelf hier thuis. Ik moet toegeven dat toen ik jonger was het anders voelde. Vaak werd ik anders aangekeken aangezien ik als kind een Duitse achtergrond had. Vooral in mijn jeugd heb ik hier problemen mee gehad. Tijdens andere sporten zoals voetbal maakte mensen vaak grapjes over Duitsers en soms stelde ze zich agressief op tegenover mij. In de loop van de jaren leer je daarmee om te gaan. Ondertussen weet ik hoe ik daarop moet reageren.

Politieke vraag – voor wie zou je kiezen: Angela Merkel of Mark Rutte?

Severin Clasen: Haha, classic vraag. Als ik naar de politieke situatie in Europa en de wereld kijk denk ik toch dat ik beter voor de Duitse Angie kan kiezen. Na de Brexit, de terreuraanslagen, de dreiging van president Trump en Putin heb ik meer vertrouwen in Angie. Duitsland is sterker dan Nederland. Ze hebben een sterke export en economie. Op die manier kan ik me verschuilen achter Angela Merkel “the world power”.

Sport vraag – wat zijn de verschillen tussen de Nederlandse en de Duitse surf scene?

Severin Clasen: persoonlijk denk ik dat daar wel een verschil in zit. Ten eerste de meeste Duitse surfers hebben geen zee of ze surfen in het buitenland (met uitzondering van Eisbach). In het uiterste noorden wordt gesurft, de surf scene is daar vele malen kleiner. Ik denk dat de sport zich in Nederland langs de kust veel meer heeft ontwikkeld. In Nederland zie je dat er echt een surf scene is. De Duitser die zich een “diehard” surfer noemt is vaak een hipster die van reizen houdt en tijdens zijn vakantie met de sport in aanraking is gekomen. Qua financiële middelen is de Duitse bond een sterk orgaan. De Duitse kampioenschappen zijn erg goed geregeld. Ze zenden het live uit op tv, de radio etc. De wedstrijden worden groot opgezet (inclusief een grote prijzenpot). Het niveau is erg hoog omdat veel Duitsers in het buitenland wonen en in buitenlandse omstandigheden kunnen trainen.

Ik droom al heel lang van het idee om de drie buurlanden tegen elkaar te zien strijden: Nederland en Belgie VS Duitsland. Hopelijk gaat het ooit gebeuren, dat zou leuk zijn! ;-).

Het vooruitzicht – Hoe ziet jou toekomst eruit? Heeft het hebben van een dubbele nationaliteit jou meer of minder rust gegeven in het leven.

Severin Clasen: aangezien de Europese Unie zo nauw samenwerkt betekent de dubbele nationaliteit eigenlijk weinig voor mij. Ik hoop dat Europa sterk blijft samenwerken en we geen Brexits of Nexits meer zien. Het zou fijn zijn om vrij als Europeaan door Europa te kunnen reizen. Ik plan nooit te ver in de toekomst, maar ik hoop dat ik gezond blijf, ooit een leuke baan kan vinden, een familie kan opbouwen en komende jaren maar veel mooie golven mag surfen. Dan ben ik tevreden.

Hoe zou je dit interview willen afsluiten?

Severin Clasen: Dat weet ik niet! Ik denk dat jullie ondertussen alles over mij te weten zijn gekomen. Tot snel in het water..

 

Severin deelt graag zijn kennis met anderen. Aan zijn enthousiasme zal het niet liggen. Hij is super enthousiast en de meeste personen zullen hem dagelijks in de line-up tegenkomen. Elk moment dat hij niet hoeft te werken, is hij op het strand te vinden. Loop gerust een keer bij Hart Beach binnen voor een kopje koffie. Hij helpt je graag.