To get there; een unieke vorm van beleving. Het surfen laat je jezelf zijn, geeft je een vrijheid en zorgt voor ontspanning; in elke persoon verschuilt een ander doel of een droom. Uiteindelijk is plezier de key en draait het puur om de beleving. Iets wat verschilt per persoon. Iedere droom of wens kan worden ingevuld; dat maakt het surfen uniek en dat onscheidbare gevoel is juist wat het surfen zo’n bijzondere lifestyle maakt. Ongedwongen kunnen genieten.

Het maakt niet uit of je lekker wil genieten en/of wil dromen over de toekomst. In de ontdekkingsreis volgden wij een jong talent afkomstig uit Ter Heijde ‘het Westland’. Stef van Noordennen is 14 jaar oud en droomt van een surfcarrière. Momenteel wordt hij gesponsord door Protest Sportswear en is hij opgenomen in het talentenprogramma van de Holland Surfing Association ‘het STC’. Dromen mag als jong en aanstormend talent; in dit artikel ‘to get there’ legt hij binnenkort uit wat het surfen voor hem betekent en wat de way of life zo speciaal maakt. Wat is zijn droomwens die hij graag in vervulling wil laten gaan? Hoe ziet hij zicht zelf terugkomen binnen de sport en hoe ziet hij zijn vorm van beleving over een aantal jaar. Wil hij lekker vrij surfen, wil Stef zich op wedstrijden gaan richten, surft hij zonder enige vorm van verwachting, of richt hij zich op het surfen van grote golven en kiest hij ervoor om zo veel mogelijk delen van de wereld te zien? Stef vult het zelf in; wij geven hem de vrije keus om zijn oordeel te laten geven.

Tijdens deze ontdekkingsreis boden wij hem een kans om met enkele surfers mee te lopen en de verschillende facetten binnen de sport te beleven. Een unieke beleving. Om een waardig en gewaardeerde mening te kunnen vormen liep hij mee met diverse Nederlandse surfers die hem op sleeptouw namen.

In de komende drie episodes maakt hij kennis met diverse Nederlandse atleten, alle met een eigen visie. De eerste persoon die wij introduceren is Roy van Eijk. Roy staat ook wel bekend als ‘de beuker’. Zijn passie voor grote golven is zijn grootste drijfveer. Hij zoekt de heftigste golven ter wereld en het kan hem niet groot en hol genoeg zijn; Roy heeft een route uitgestippeld en wil het liefst de monsterlijke swells achterna reizen.

Stef pakte zijn koffers en ging samen met Roy op zoek naar de beste omstandigheden in de omgeving van gebied ‘Landes’ te Zuid-Frankrijk. Aangekomen in Hossegor steeg de spanning en adrenaline en prepareerde het tweetal de boards om direct na de schemering uit te peddelen. Terwijl het nog bijna donker was en het moeilijk was om de hoogte in te schatten, hoorden ze de energie van de Atlantische zee. Het strand vibreerde van de heftige shore break. Ze peddelden uit en al snel scoorde Roy zijn eerste barrel ‘een diepe pit’ waar hij uitvloog. Stef vond het spannend en het surfen van grote golven gaf een totaal andere dimensie, dit soort golven zijn van een ander kaliber, totaal anders dan de golven die in de Noordzee te vinden zijn.

De tijd verstreek en Stef pakte zijn eerste golf, een steile take-off met veel watermassa en snelheid. Na enkele angstige momenten te hebben overwonnen begon zijn zelfvertrouwen verder te ontwikkelen. Tijdens één van zijn laatste golven kwam de face en lip van de golf op hem af denderen, heldhaftig als kleine grom koos hij ervoor om zich zelf te beschermen en het op save te spelen. Hij vond het genoeg geweest!

Op het strand aangekomen stond hij kort met de fotografen en het productie team te praten, Roy was niet te stoppen; eindeloze barrels. Dit was wat ze samen zochten! Roy vormde een voorbeeldfunctie voor Stef.

Dit is nog maar het begin van zijn carrière. In episode twee zal Stef kennis maken met Nederlands kampioen Kaspar Hamminga die hem de fijne en strategische kneepjes van het wedstrijd surfen zal aanleren.

Het doel is om de ogen en deuren te openen die normaal gesproken gesloten zouden blijven. In het teken van dromen mag hopen wij te kunnen bijdragen aan het verwezenlijken van zijn toekomstige droom. Naarmate hij alle facetten heeft ervaren zullen we aan Stef vragen wat het surfen zo uniek maakt en waar hij zich komende jaren op wil richten.

Stay tuned.