De Eddie is BACK. Het was korte tijd onzeker of de Eddie kon plaatsvinden. Er ontwikkelde een grote donkere wolk boven de north shore te Hawaï. Geen lagedrukgebied, maar een zakelijke strijd tussen Quiksilver en de Ai- Kaus. Eerder gingen de geruchten de ronde dat een continuïteit van het grootste surfevenement ter wereld aan een zijden draadje hing, het wankelde korte tijd binnen de organisatie.

Quiksilver organiseert “de memory of Eddie Aikau”. De Eddie staat bekend als een van de bekendste bigwave evenementen. Dit evenement vindt plaats in Honolulu bay. Begin dit jaar ontstond er onduidelijkheid. Vanuit Red Bull en Quiksilver werd geruime tijd onderhandeld. De Eddie vind onder strenge eisen plaats, één van de vereiste elementen is een minimale golfhoogte van 20ft of hoger. De afgelopen 31 jaar heeft de Eddie negen keer plaatsgevonden. De Internationale surfgemeenschap toont jaarlijks waardering voor de bekendste watermen aller tijden. De uitspraak “slogan: Eddie would go” is ondertussen een begrip geworden. Dit evenement is te vergelijken met een Elfstedentocht; het is een happening en iedereen spreekt over een mogelijke activatie.

Naar een langdurige samenwerking stond Quiksilver oog in oog met de familie (organisatie). De afgelopen maanden hebben beide partijen hun uiterste best gedaan om de jarenlange traditie voort te zetten en de samenwerking te hervatten. Het gezamenlijke doel was om te kijken of het evenement komende jaren alsnog onder de Quiksilver vlag kon vallen. Garry Wall “global brand manager – Quiksilver internationaal” zei; het is vanuit Quiksilver nooit de intentie geweest om de eisen/visie van het evenement te veranderen. Na een 31-jarige samenwerking doen wij ons uiterste best om op goede voet de samenwerking voort te zetten; het moet voor beide partijen een gezonde samenwerking opleveren. De gemeente en autoriteiten beoordelen momenteel de vergunningsaanvraag. Op dit moment wordt gekeken hoe op kort termijn een constructieve oplossing kan worden gezocht; we hakken de knoop door en we gaan met de organisatie in zee. Het doel is om er een te gek evenement van te maken.

Jaarlijks maakt de organisatie de genodigde surfers bekend. In de voorgaande edities zagen we omstandigheden tot wel 40 a 50ft. Eddie Aikau diende als eerste lifeguard “badmeester” op de north shore. Het is een legende!

Één van de eerdere winnaars en huidig wereldkampioen John John Florence zei; 2016 was voor mij een van de grootste jaren van mijn leven en het startte met de Eddie. Recent ontving hij zijn nieuwe wildcard. Direct daarop gaf hij een officiële reactie; hij voelt zich vereerd en hij verheugt zich erop om er komend jaar weer bij te kunnen zijn. Via het persbericht bedankt hij de Ai- Kaus, Quiksilver en de organisatie voor het geloof dat ze in hem hebben.

Het belooft een spannende strijd te worden. Diverse bigwave surfers gaan de onderlinge strijd aan; waaronder diverse surf iconen zoals Ross Clarke-Jones, Greg long, Billy Kemper, Shane Dorian, Tom Carroll en Michael Ho. Het wedstrijd format heeft twee rondes, beide met een maximum golf limiet van acht golven. De beste vier scores per golf in een schaal van 1 tot 100 vormen een weg naar de grote finale. Vanuit de jury zullen de golven worden beoordeeld op de hoogte, het genomen risico en de bereden golf wijze door de betreffende deelnemer.

Hieronder vinden jullie meer informatie over “de memory of Eddie Aikau”.

Deelnemerslijst – Memory of Eddie Aikau 2016/2017
Aaron Gold, Bruce Irons, Billy Kemper, Dave Wassel, Ezekiel Lau, Garrett McNamara, Grant Baker, Greg Long, Ian Walsh, Jamie Mitchell, Jamie O’Brien, Jeremy Flores, John John Florence, Kala Alexander, Kelly Slater, Koa Rothman, Kohl Christensen, Landon McNamara, Makuakai Rothman, Mark Healey, Mason Ho, Michael Ho, Reef Macintosh, Ross Clarke-Jones, Shane Dorian, Sunny Garcia, Takayuki Wakita en Tom Carroll.

Klik op de onderstaande link voor meer informatie:
Memory of Eddie Aikau