Zonder twijfel vond afgelopen weekend in Scheveningen de koudste Rip Curl Grom Search aller tijden plaats. De Rip Curl Grom Search zet na een lang jaar voet op Nederlandse bodem! En Hoe?! Oer-Hollandse omstandigheden zorgde voor een uniek maar zeer geslaagde dag. Het weer was intens het maximale werd van iedereen gevraagd. Iedereen was na een lange dag koud tot op het bot. Zonder twijfel was de Oer-Hollandse Rip Curl Grom Search een evenement die tot “one of its own kind” beschouwd kan worden.

Dit is zelfs voor de doorgewinterde Nederlandse surfer een uitdaging. Jaarlijks organiseert Rip Curl diverse wedstrijden waaronder The Search. In totaal gaat het om 13 wedstrijden, die wereldwijd worden georganiseerd. Dit evenement is door de kou anders dan alle andere evenementen die jaarlijks worden georganiseerd; wij bestempelen dit evenement zonder twijfel tot de koudste wedstrijd van de gehele Rip Curl Grom Search serie.

De internationale zoektocht naar de beste surfer onder de 16 jaar eindigt dit jaar in de ijskoude Noordzee. Afgelopen weekend werd voor de vierde keer de Rip Curl Grom Search in Scheveningen georganiseerd. Gedurende de wedstrijd kwamen tweeëndertig fanatieke surfers in actie. Gezamenlijk streden zij voor de titel “een overwinning bij de Rip Curl Grom Search”. De SEARCH begon in de vroege ochtend. Alle jonge surfers arriveerde bij Hart Beach. Na de skippersmeeting maakte zij zich klaar voor de spannende strijd. De Rip Curl Grom Search behoort tot een van de meest gewaardeerde junioren evenementen ter wereld; jaarlijks komen honderden deelnemers in actie. Diverse wereldkampioenen zoals Mick Fanning en Gabriel Medina (Rip Curl teamriders) streden ooit voor een podium plek met hetzelfde doel: de felbegeerde titel te veroveren.

Na een lange periode van vier maanden verstreek de wachtperiode. De organisatie deed er alles aan om het evenement te realiseren. De tijd tikte door en de winter brak aan. In samenwerking met Tobias van surfweer.nl werd de weersverwachting nauwlettend in de gaten gehouden. De Noordzee zorgde voor voldoende deining, de golf en windmachine stond aan. Na een lange periode waar iedereen op gewacht had, kon de wedstrijd afgelopen weekend eindelijk van start gaan.

Gedurende de ochtend was de noordwestelijke wind hard tot stormachtig. Gedurende de dag nam de wind verder af tot windkracht 4-5. De zwakke tot matige wind en harde regen was intens; het vroeg het maximale van de organisatie en deelnemers. De surfers hebben ervaren dat de winter voelbaar begonnen is. Ze gingen in een dik wetsuit het water in en toonden hun wilskracht en strijdlust. De spannende strijd zorgde voor ongekende taferelen.

Iedereen was aan elkaar gewaagd, het was aan de vier koppige jury en twee assisterende spotters om de wedstrijd succesvol af te ronden. Starende naar de onstuimige zee deed de jury zijn uiterste best om de beste surfer bekend te maken. Gedurende de halve finale werden enkele grote kanshebbers uitgeschakeld. De crème de la crème plaatste zich uiteindelijk rond de schemering voor de grote finale. De ingevoerde wintertijd zorgde voor een kleine tijdsdruk.

Net voor het donker gingen de finalisten van start. In de finale was Jali van der Valk met zijn krachtige en mannelijke turns het sterkste. Hij wist op overtuigende wijze de andere surfers (2e Jaas Roeper en 3e Mees Koch) achter zich te laten. Met daarop op de voet gevolgd door de surfer uit het Westland op de vierde plek (Elijah Moyal).

Al met al was het een gezellige en geslaagde dag. Na een koude en inspannende dag werden de kampioenen bij het haardvuurtje in het zonnetje gezet. Het was de hoogste tijd om even lekker te ontspannen en heerlijk op te warmen.

Via deze weg bedanken wij alle deelnemers, de sponsoren Rip Curl, Citroën, Smith, FCS, Hart Beach en alle overige personen die hun steentje hebben bijgedragen. Wij hopen volgend jaar weer een te gek evenement te kunnen realiseren. Bedankt voor jullie steun. Tot volgend jaar.

RESULTATEN RIP CURL GROM SEARCH 2016

1e plaats: Jali van der Valk (15.55pts)
2e plaats: Jaas Roeper (9.50pts)
3e plaats: Mees Koch (7.50pts)
4e plaats: Elijah Moyal (5.80pts)

Categorie: 12 jaar
1. Rendel Salawanej, 2. Micha Gerasimov 3. Maximus van der Eijck

Categorie: 14 jaar
1. Jali van der Valk, 2. Elijah Moyal, 3. Stef van Noordennen

Categorie: 16 jaar
1. Jaas Roeper, 2. Mees Koch, 3. Samuel Moyal

OVERIGE RESULTATEN
Best move: Rik Meeder
Best grommet: Tom Schimmelpennink