Bij gebrek aan sneeuw in de wintersportgebieden zochten enkele Nederlandse surfers een alternatieve adrenalineboost: bergen van water. De twee waaghalzen Jörgen Borsboom en Onno Meinen surften afgelopen jaar metershoge golven in Mullaghmore (Ierland).

De eerste kennismaking. Halverwege oktober vond het Nederlands kampioenschap plaats in Mimizan, Zuid-Frankrijk. Op de parkeerplaats van het complex waar iedereen verbleef stond een tweetal waterscooters. Alhoewel je verwacht dat er een ander kentekenplaat op zou zitten, bleek dit al snel om twee Nederlandse waterscooters te gaan. Bij wie horen deze waterscooters? Wat was het doel van deze personen?
Al snel bleek dat de waterscooters daar niet voor de sier stonden en zo ontmoetten wij de groep uit Ouddorp, Zuid-Holland. Beiden werken voor “Natural High”. Het concept en idee van Jörgen Borsboom en Onno Meinen is om zich komende jaren op het bigwave surfen te richten. Een van de crewleden vertelt ons tijdens het NK meer over dit idee.

Afgelopen jaar hebben Jörgen Borsboom en Onno Meinen in het noordwesten van Ierland ervaring opgedaan, waarbij ze zijn getraind door enkele ervaren Ierse bigwave surfers. Gedurende de vakantie, die werd ingevuld als trainingsstage, leerden ze hoe ze met het materiaal moeten omgaan en hoe in grote golven reddingsacties moeten worden verleend. Het belangrijkste van bigwave surfen is namelijk dat je jezelf verdiept in de veiligheidsaspecten.

Qua inzet van het tweetal bestaat er geen twijfel; ze gaan ervoor! De slogan van de “Natural High” crew is duidelijk: “PASSIE, VRIJHEID, NATUUR EN PLEZIER”. Al deze elementen lijken in het concept te zijn verweven. Ze leven op dit moment hun droom. Ze zijn vastberaden, gaan professioneel te werk en ze zijn strijdlustig.

Begin deze week zagen wij de eerste publicatie van hetgeen wat het begin van de bigwavecarrière genoemd kan worden. Ze noemen het zelf een kennismaking oftewel training. Tijdens de laatste trainingsstage in Ierland besloot het tweetal om de waterscooters vol te tanken, de safety sleds achter de waterscooter te binden en het gevecht met de Noord Ierse golven aan te gaan. Vlak voor vertrek kregen ze de tip van enkele lokale surfers dat ze op het getij moesten wachten; het was nog iets te vroeg. Vol spanning bleven ze aan wal, wachtend op de beste omstandigheden. Enkele uren later besloten ze uit te varen. Gedurende de sessie werd de ene na de andere monstergolf bereden. De onderstaande beelden spreken voor zich. Na een geslaagde missie kwamen ze veilig terug aan wal, vol adrenaline doken ze de lokale bar in om de unieke ervaring te bespreken. Onder het genot van een biertje werd de dag doorgenomen en het beeldmateriaal getoond.

De daaropvolgende dag namen ze het besluit om het nogmaals te proberen. De condities waren nog hoger dan de voorgaande dag, maar de wind bleek harder dan verwacht. De zee was onrustig en uit veiligheidsoverwegingen moesten ze de sessie vroegtijdig afbreken.

GOLVEN TOT 20FT.

De beelden zijn indrukwekkend. Als dit slechts het begin is, zijn wij benieuwd wat het tweetal nog van zich laat zien in de toekomst. Komende jaren hopen wij nog veel mooie beelden voorbij te mogen zien komen.

FOTO ALBUM
Foto: Tomas Grootveld | Instagram: Klik hier