Het Nederlands en Belgisch team presteert boven verwachting. Het doel was om een top acht of tien positie in het eindklassement te behalen. Afgelopen week vertrok het Nederlands en Belgisch team naar het zuiden; ze zetten voet op Marokkaanse bodem. Met spanning keek het thuisfront toe. De hoop was gevestigd op de jonge talenten die komende jaren de lage landen moeten vertegenwoordigen. Wetende dat iedereen toekijkt was de spanning bij de deelnemers te voelen. Een nieuwe en spannende stap.

De Nederlandse en Belgische surfers namen deel aan het Europees kampioenschap wat ook wel bekendstaat als de Eurosurf. De Eurosurf wordt georganiseerd door de “European Surfing Federation”.

Het Nederlands en Belgisch team bestaande uit 9 surf(st)ers moest laten zien wat ze in huis hadden. De totale groep van 18 man moest het onderste uit de kan halen. Op basis van de behaalde individuele resultaten werd de uiteindelijke uitslag bekend gemaakt. Vanuit beide landen was in de aanloop naar het Europees kampioenschap hard gewerkt. Na lang gewacht te hebben, was het tijd om de strijd aan te gaan.

Een groot deel van de Nederlandse en Belgische deelnemers wist zonder twijfel de voorronde te passeren. In de tweede en derde ronde sneuvelde de eerste deelnemers. De deelnemers kregen een tweede kans. In deze verliezers ronde werden de eerste Nederlandse en Belgische deelnemers uitgeschakeld (ronde twee tot vier). De uitgeschakelde deelnemers respecteerde het verlies op het hoogste niveau en moedigde de overgebleven deelnemers aan in hun route naar de finale.

Een van de Nederlands en Belgische favorieten waren Eveline Hooft (NL) en de Belgische Dean Vandewalle (BE).

Eveline drong door tot aan de halve finale bij de vrouwen. Dit is een geweldige prestatie. De toekomst van de jonge surfster ziet er rooskleurig uit; alle ogen zijn op haar gericht. Zou dit de eerste vrouwelijke surfster zijn die Nederland gaat vertegenwoordigen op de Olympische Spelen die 2020 in Tokio zullen plaatsvinden?

Het Belgisch team schrijft historie!
Aan Belgische zijde is de hoop gevestigd op de veertienjarige Dean. De Belgische surfer Dean Vandewalle doet hetgeen wat niemand had durven dromen. Hij verovert zijn plek in de finale. Gedurende de finale pakt hij een welverdiende bronzen plak.

Het is geweldig nieuws voor het Nederlands en Belgisch surf niveau. In een officiële reactie schrijft de Belgische Surf Federatie. De ondertussen veertienjarige surfer is geboren in Gent. Al snel verhuisde het gezin naar Knokke-Heist. Op jonge leeftijd vertrok het gezin naar Costa Rica waar Dean recent een overwinning in zijn leeftijdscategorie heeft behaald (nationale kampioenschappen). De ontwikkeling gaat maar door. De laatste jaren verscheen hij meerdere keren in de internationale media. Hij wordt internationaal bestempeld als aanstormend talent.

Een olympische droom. Een primeur; nooit eerder behaalde een Belgische surfer de finale. Met nog enkele kansen is het niet ondenkbaar dat ook Dean zijn route naar de Olympische Spelen gaat vervolgen.

Ben jij geïnteresseerd in het algemeen klassement? Hier onder is de eind uitslag te vinden. Beide landen mogen trots zijn op het behaalde resultaat. Terugkijkend op de gezellige maar intensieve week, de behaalde resultaten en de hechte team spirit is het de hoogste tijd om de atleten thuis te verwelkomen. De flessen kinderchampagne werden opengetrokken.

De deelname aan de olympische spelen is een kleine stip aan de horizon; dit is een droom die vele talenten proberen te verwezenlijken. Een mogelijke kans voor de surf bonden; dit is waar we de afgelopen jaren hard aan hebben gewerkt. We zijn er nog lang niet, maar dromen mag. Hopelijk zien wij in de toekomst nog meer talenten die op internationaal niveau kunnen meedraaien.

Resultaat – klassement
1. PORTUGAL 11255
2. SPANJE 9826
3. MAROKKO 9261
4. ENGLAND 7609
5. IERLAND 6691
6. CHANNEL ISLANDS 6633
7. NEDERLAND 6518
8. BELGIE 6500
9. SCHOTLAND 5870
10. WALES 5800
11. ZWEDEN 4803
12. DUITSLAND 3911
13. NOORWEGEN 1185
14. DENEMARKEN 740
15. OOSTENRIJK 670