Het beoefenen van een sport of hobby is wat wij het liefst doen. Het aanschaffen van een nieuw board is altijd een dure bijkomstigheid, het surfen is wat dat betreft een prijzige hobby. Voor een board en wetsuit ben je al snel enkele honderden euro’s kwijt. Na de aanschaf van een splinternieuw board keldert de winkelverkoopwaarde. Het is vergelijkbaar met het kopen van een auto, het moment dat je bij de dealer wegrijdt is het een uitdaging om het tegen de originele verkoopprijs te verkopen. Het aanschaffen van een board moet daarom een weloverwogen keuze zijn. Idealiter zou je het board eerst willen testen voordat je hem daadwerkelijk aanschaft. De meeste dealers hebben enkele test boards tot hun beschikking, maar buiten de geleverde testboards zullen de winkeliers het testen van andere boards niet snel toelaten.

De Belgische surfer ‘Rik Dejonghe’ werkte meerdere jaren als mechanisch ingenieur. Hij beoefende diverse sporten, zoals voetbal, maar na een blessure kwam hij in contact met de golfsurfsport. De eerste jaren combineerde hij zijn werk als freelance ingenieur met het geven van surflessen. Zijn freelance werkzaamheden sneeuwden echter onder door het geven van de surflessen. Hij wilde zich steeds meer op zijn passie gaan focussen. Uiteindelijk heeft hij bijna acht jaar surfles gegeven voor onder andere bekende Belgische bedrijven zoals BoardX. Hij werd bekender binnen de Belgische surf scene. Tijdens zijn rondreis kwam hij uiteindelijk in Portugal uit en vestigde zich in het westen van de Algarve “Lagos”. Daar woont hij met zijn partner aan de kust en heeft begin 2016 zijn eigen ‘Magic Board Center’ geopend.

Vanuit zijn technische achtergrond als ingenieur inspireerden de verschillende shapes en de constructies van objecten hem. Dus hij besloot zich hierin te verdiepen. Sinds 2016 biedt hij surfers de mogelijkheid om boards, voordat ze die aanschaffen, te laten testen. Veel bekende shapers/ leveranciers, zoals Channel Islands, Lost, Firewire, Chilli en Rusty leveren ondertussen een bijdrage aan zijn project. In Lagos staan tientallen boards die vrijblijvend getest kunnen worden. Een funboard, een board voor kleine golven of een step-up board voor grotere golven: met zo’n 75 boards op voorraad is er voldoende keus. Zowel de zakelijke visie als het streven van Rik is om surfers op professionele wijze te adviseren en hen de ruimte te geven om zelfstandig verschillende boards/shapes te laten ervaren.

Try before you buy – hoe werkt het concept?

Momenteel richt Rik zich op twee verschillende doelgroepen. Enerzijds op de surfers die een nieuw board willen testen, anderzijds richt hij zich op surfers die een surfvakantie boeken en de kosten van het inchecken van hun overbagage te prijzig vinden.

Als eigenaar van het kostbare object ‘het board’ lijkt het een groot risico om een prijzig eigendom uit handen te geven, toch maakt Rik zich hier geen zorgen over. Het enige wat achtergelaten dient te worden is een geldig paspoort of identiteitskaart. Voorafgaand aan de test van het board worden duidelijke afspraken gemaakt, zodat voor beide partijen alle vormen van miscommunicatie worden uitgesloten. Ook voor onderwerpen zoals schade zijn vooraf duidelijke richtlijnen opgesteld.

In het hoogseizoen is het ‘Magic Board Center’ 7 dagen per week geopend. Momenteel richt Magic Board Center zich vooral op shortboards, funboards en mini-malibu’s. Mogelijk zullen hier in de toekomst nog meer longboards en speciale boards bijkomen. Rik zegt; ‘Iedereen heeft een eigen surfstijl en dus ook een voorkeur voor een bepaald surfboard. Als het eenmaal klikt is het ‘magic’. Zo is mijn favoriete board een Chill Rusty.’

Naast het aanbod van testboards bieden ze vanuit Magic Board Center diverse faciliteiten zoals surflessen/coaching, surfguiding, surffotografie en surfboardrepair om de diversiteit te vergroten.

Wil jij een splinternieuw board testen? Magic Board Center is gevestigd in het westen van de Algarve, alle contactgegevens zijn via de website terug te vinden.

Klik voor meer informatie op deze link.