De zestienjarige Eveline Hooft schrijft historie binnen de Nederlandse surf scene. Afgelopen week namen enkele van Nederlands beste surfers deel aan de wedstrijd in A Coruña (Galicia, Spanje). Deze wedstrijd telt mee voor de junioren kwalificatie (officiële wereld tour). Na een strijd van een kleine week wist Eveline zaterdag 9 juli een finale plek te behalen. In de finale behaalde Eveline met een totaal van 5,97 punten een 4e plek. Dit is de eerste keer in de historie dat iemand bij de vrouwen zo’n uniek resultaat weet te behalen. Eveline klimt op in de internationale ranglijst: met haar laatst behaalde resultaat krijgt ze de mogelijkheid om zich voor de grotere “World qualifier series” te plaatsen. Dit is een geweldige prestatie, het is nooit eerder door een Nederlandse surfster geëvenaard.

In de finale nam Eveline het op tegen Teresa Bonvalot uit Portugal (1ste plaats), Ariane Ochoa uit Euskadi – Spanje (2e plaats), Nadia Erostarbe uit Euskadi – Spanje (3e plaats).

Uiteraard kan Eveline erg trots zijn en ze kan met een voldaan gevoel haar koffers pakken; op naar de volgende wedstrijd!

Wereld tour – planning?
Volgende wedstrijd: QS = Newquay, Cornwall (Engeland). Junioren = Sopelana (Spanje)

Het golfsurfen is een ingewikkelde jury sport. Als buitenstaander is het vaak lastig om in te schatten wat zich in het water afspeelt. Waar worden de surfers op beoordeeld?

De surfers worden beoordeeld op basis van de uitgevoerde trucjes. De moeilijkheidsgraad en de risico grens van een bepaalde actie leveren een punten aantal op. Snelheid, kracht, inzet en stijl zijn een van de belangrijkste criteria. Een van de belangrijkste elementen waar een surfer op beoordeeld wordt zijn kritische en krachtige acties, het liefst uitgevoerd in het brekende gedeelte van de golf.

Hoofdzakelijk liggen de deelnemers met 4 personen in het water “een heat”. Soms wijkt dit iets af (afhankelijk van de wedstrijd keuze: 4, 3 personen of men2men). Het is een afvalsysteem van een 50%. De beste twee surfers gaan door. De deelnemers krijgen een X aantal minuten de tijd om te laten zien wat ze in huis hebben. De surfers mogen per heat maximaal een vijftiental golven pakken. De beste twee golven worden bij elkaar opgeteld. Een surfer kan maximaal 10 punten per golf behalen (een maximum van 20 punten per heat). Het gemiddelde van de beste twee golven wordt bij elkaar opgeteld. Uiteindelijk bepaald dit de eindscore. De beste surfers strijden in de finale voor de podium plek.

Gedurende de eerst volgende wedstrijd zullen diverse Nederlanders ons land vertegenwoordigen. Uiteraard houden wij jullie op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Surf voor meer informatie naar de onderstaande link:
Klik hier (website World Surf League)