Het Nederlands kampioenschap is al jaren hét evenement op Nederlandse bodem. De beste surfers nemen het jaarlijks tegen elkaar op voor de felbegeerde titel ‘Nederlands kampioen’. Waar veel oude en ervaren surfers al jaren meedraaien in het wedstrijdcircuit, maken anderen daar net kennis mee en nemen mogelijk voor het eerst deel aan een wedstrijd. Voor de nieuwelingen is het altijd een enorm spannende beleving.

In de vorige videoproductie kwam Stef van Noordennen in contact met Roy van Eijk. Roy staat bekend als één van de Nederlandse ‘bigwave’ chargers. Zijn passie voor grote golven is direct voelbaar. Samen gingen zij opzoek naar de beste en heftigste golven in Zuid-Frankrijk. Stef kwam in contact met golven van een ander kaliber en de spanning was dan ook te voelen. Na diverse golven en angstige momenten te hebben overwonnen keken ze met een voldaan gevoel terug op een unieke beleving.

Gedurende deze nieuwe aflevering bieden wij Stef de mogelijkheid om met Kaspar Hamminga mee te lopen. Hij neemt Stef op sleeptouw. Kasper is tweevoudig Nederlands kampioen en kan worden beschouwd als één van Nederlands beste surfers; zo niet de beste Nederlandse surfer op dit moment. Kasper leert Stef de fijne kneepjes van het wedstrijd surfen. Beiden namen zij deel aan de tweede etappe van het Nederlands kampioenschap dat afgelopen jaar in Mimizan plaatsvond (oktober 2016). In de onderstaande video vinden jullie een kleine samenvatting van hetgeen dat in beeld is gebracht, het is een beleving en een samenvatting van de weg naar de absolute top: ‘To Get There’.

Éénmaal aangekomen in Zuid-Frankrijk bereidden beide surfers zich voor op het grootste evenement van het jaar dat vanuit de Holland Surfing Association wordt georganiseerd. Kasper en Stef kenden elkaar al vanuit het Surf Topsport Centrum. Het STC is het bondstraject voor talentvolle jeugd onder de achttien jaar. De bruikbare aanwijzingen gaven Stef een extra duwtje in de rug en zorgden voor een zelfverzekerd gevoel. Zonder al te veel moeite wist Stef de eerste rondes te passeren. Hij surfte goed. Met enkele aanwijzingen wist Stef uiteindelijk de grote en spannende finale te bereiken. Alle talenten kwamen net voor de zonsondergang samen, iedereen werd bij elkaar geroepen en de headjudge “Lex Donse” stelde alle talenten de vraag of ze de finale op dezelfde dag wilde laten plaatsvinden. Unaniem zeiden de finalisten ‘categorie junioren’ dat ze de strijd wilden aangaan.

De laatste voorbereidingen werden door de organisatie getroffen en het publiek keek vol spanning toe. Net voor de finale wees Kaspar waar Stef tijdens de spannende finale zich het beste kon positioneren en welke tactieken hij het best kon toepassen. De bruikbare tips waren zeer waardevol: in de finale stak Stef boven de andere deelnemers uit. Hij toonde dat hij met zijn veertien jaar tot één van de beste Nederlandse surfers onder de achttien jaar behoort (winnaar van de Franse etappe).

Stef droomt van een surfcarrière. Komende jaren heeft hij nog een lange weg af te leggen. Als Nederlander is het bereiken van de wereldtop een moeilijke opgave, maar dromen mag uiteraard. Wellicht zal hij Kasper ooit van zijn troon stoten. De tijd zal het leren!

Naast de dubbele begeleidende rol had Kasper zelf een duidelijk doel voor ogen. Hij wilde het Nederlands kampioenschap winnen! Kasper liet gedurende de spannende finale bij de senioren zien dat hij één doel voor ogen had, hij was enkel geïnteresseerd in de hoogste podium plek en wist zijn Nederlandse titel te bemachtigen. Zowel Stef als Kasper kijkt voldaan terug op een unieke beleving.

In het onderstaande bericht hebben wij nog een keer de einduitslag toegevoegd; zie hieronder de uitslag van het Nederlands kampioenschap te Mimizan.

Uitslag 2016 (Nederlands kampioenschap)
Klik hier om het volledige klassement te bekijken

Eindklassement – Shortboard
1. Kaspar Hamminga (2000 punten)
2. Pepijn Tigges (1530 punten)
3. Pascal v/d Mast (1470 punten)
4. Tom Boelsma (1313 punten)

Eindklassement – Grommets
1. Jam van der Valk (1860 punten)
2. Stef van Noordennen (1730 punten)
3. Jali van der Valk (1530 punten)
4. Loek Engelenburg (1313 punten)

Binnenkort zullen wij Stef de vraag stellen wat komende jaren zijn ultieme doel is! Wij hopen dat de unieke ervaring een duidelijk beeld schetst. Wij zijn benieuwd wat hij komende jaren binnen de sport wil bereiken.

Stay tuned voor meer informatie. Dit onderwerp ‘To Get There’ wordt vervolgd.