De eenentwintigjarige Julie Lauwers is geboren in Oostende en woont momenteel in de Haan, België. De Belgische “schone” zoals ze het in het Vlaams zeggen studeert revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, met een afstudeerrichting sportkinesitherapie. Het één na laatste schooljaar is ondertussen voor haar gestart. Het liefst wil Julie zich na het afronden van haar studie op een masteropleiding gaan richten. Julie zegt; ‘het zou geweldig zijn om in de toekomst iets voor atleten te kunnen betekenen. Het liefst zie ik mezelf terug in de sportwereld. Ik geloof erin dat je een baan moet vinden die je leuk vindt’. “Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life”.

Julie surft sinds haar dertiende. Op jongere leeftijd volgde ze de voetsporen van haar oudere broer. Stiekem greep ze haar kans door een van haar broers boards te confisqueren. ‘Vroeger deed ik alles wat mijn oudere broer deed. Hij surfte, dus vanzelfsprekend volgde ik hem’, aldus Julie. Julies broer, de vier jaar oudere Cedric, had twee boards waarvan zij in het prille begin een board mocht gebruiken. Een rustige start in de kleine schuimgolven zat er voor Julie niet in, ze moest van haar oudere broer gelijk in de line-up aansluiten. Julie zegt: ‘inmiddels waardeer ik dit, dus merci broer! Ik moest van mijn broer direct in de line-up gaan liggen en mijn broer pushte me altijd om tot het uiterste te gaan. Ik ben hem erg dankbaar. Zijn motto was: hoe groter de golf is, des te meer tijd je hebt om op te staan. Dat klinkt op zich logisch, toch?’

Jarenlang behoorde Julie Lauwers tot een van de beste Belgische surfsters, zo niet de beste Belgische surfster ooit. Vandaag de dag surft ze minder wedstrijden en wil ze zich vooral focussen op de leuke dingen in het leven: ze wil gewoon genieten. Fanatiek blijft ze wel, dit straalt van haar af. Maar mede door haar opleiding heeft ze nu minder vrije tijd.

De laatste jaren kreeg ze meerdere malen heftige blessures die haar sportcarrière belemmerden. In totaal scheurde ze binnen een jaar tijd drie keer haar meniscus, twee keer haar linkerknie en één keer haar rechterknie. Na diverse ingrepen heeft ze samen met Mathieu Gram van “Grit sport clinics” aan haar revalidatie gewerkt. Deze inspanning tijdens de revalidatie heeft zijn vruchten afgeworpen. Vooral haar doorzettingsvermogen speelde in dit proces een grote rol. Inmiddels is haar knie versterkt en ligt ze weer dagelijks in het water.

Haar droom is om lekker te genieten en naast haar studie zo veel mogelijk plekken van de wereld te verkennen. De wishlist is lang en er zijn nog genoeg plekken waar ze naar uitkijkt. Centraal- of Zuid Amerika, Indonesië, Japan, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Canada en Marokko: the list goes on. Thuis surft ze overal in het gebied van Oostende tot Blankenberge. Het liefst op een spot met zo min mogelijk mensen in het water.

Een van haar grootste drijfveren en inspiratiebronnen zijn haar ouders. ‘Mijn ouders hebben altijd hard moeten werken voor hetgeen wat ze nu hebben bereikt in het leven. Het is bewonderenswaardig, ze hebben het hart op de juiste plaats en met enige tegenslagen in het leven weten ze altijd het meest positieve ervan in te zien en het beste ervan te maken.’ Cedric is een echte dream chaser. Hij is niet bang om risico’s te nemen in het leven. Julie kan daar soms jaloers op zijn, dit zou ze ook wel willen.

Het surfgevoel, de natuur en het vrije gevoel zonder een golf gepakt te hebben geeft haar een ultieme voldoening. Enkel het uitpeddelen geeft haar al een gevoel van waardering. De hele setting rond het surfen is uniek, dat zie je bij geen andere sport terug. Julie zegt; ‘het is heerlijk om je hoofd even lekker te legen en de drukte van het dagelijkse leven te vergeten. De zee is iedere dag anders en het blijft onvoorspelbaar: je weet nooit wat je kunt verwachten.’

Ze vindt het experimenteren met boards geweldig. Haar boardkeuze varieert van 5’8″ tot 5’11”. Haar favoriete shaper is Bradley. Mede dankzij de ondersteuning van “the Breeze boardshop in Blankenberge” heeft ze ondertussen een uitgebreide quiver.

Boardkeuze en quiver

5’8″: dit board is iets breder en het is perfect geschikt voor de kleine en platte dagen, de gemiddelde dag in de Noordzee. Standaard heeft Julie een 5’8″ en 5’11” in haar boardbag zitten, deze staat klaar voor de eerstvolgende trip naar het buitenland.

Het meest bijzondere board in haar collectie is een asymmetrisch board van “Angelo” geshapet door flow and soul surfboards. Ze heeft geen idee wat de afmeting is, maar ze is erg tevreden over het board. Julie zegt: ‘het surft gewoon heerlijk!’ Ze voegt aan het verhaal toe dat het board voor haar een drijvend kunstwerk is.

Interview Belgische surf scene – in the line-up.

Wij willen de zuiderburen beter leren kennen. Op de vraag aan wie zij het stokje zou willen doorgeven, antwoordt Julie: ik geef het interview door aan mijn vriendin Marie Vermeesch.

Wij vonden het leuk om meer over deze Belgische surfster te weten te komen en haar beter te leren kennen.

Als laatste zegt Julie: ‘geniet van het leven “life is too short to skip dessert”. Enjoy!’