In de ochtend stromen de eerste WhatsApp berichten binnen. Nee, het is niet de surf-alert van Surfweer. Het is een normale werkdag, maar je moet tenslotte gaan als ze er staan. Oke, het is dan wel vakantieperiode maar ik was niet van plan om een dag vrij te nemen. Bijna iedereen zit vanwege de vakantieperiode in het buitenland.

Als je het kan permitteren moet je de kans niet laten schieten. Dat is wat ik mezelf geen tweede keer laat zeggen. Let’s go, voordat de golven straks weer weg zijn. Het is de perfecte zomerse dag en dit excuus mag denk ik wel worden misbruikt om op deze mooie dag even het water in te duiken. Er staat tenslotte een mooie noorder ground swell van een halve meter tot een meter. Veel vrienden nemen het risico om later op de dag te gaan. Er bestaat een kans dat de wind later op de dag erin komt en verder gaat toenemen. Ik twijfel even, maar besluit later toch om te gaan en daarna aan de slag te gaan (werk).

Wat begint met een klein groepje van 10 tot maximaal 15 man op één piekje veranderd in no-time. De groepjes surfers en surf scholen komen als kuddedieren aangelopen. De directe vraag is; moet niemand werken vandaag? Ach vroeger had ik me hier druk om gemaakt, maar we zijn nu allemaal hier samen op één spot dus ik ga er vanuit dat iedereen niks anders te doen heeft. Je ligt in één keer omsingeld door groepjes surfers en het lijkt alsof ze een paar blikken hebben open getrokken. In het groepje wat tegen je aangeplakt zit vang je van alle kanten verschillende gespreksstoffen op. Je kan er niet omheen. Het lijkt wel een theekransje. Moet dat hier? Uiteindelijk probeer ik mezelf op de surfsessie te richten en af te zonderen in plaats van in een kringetje bij elkaar te gaan liggen en te bespreken wat ik die week heb beleefd. Dat doe ik wel een andere keer op het droge.

Iedereen zit door de drukte op werk, situaties in de privésfeer en/of andere tegenslagen er wel eens doorheen; dan is het heerlijk om even je hoofd leeg te maken in het water. Meestal merk je dat het je vooruitgang beïnvloed.

In een gesprek naast je hoor je de persoon zeggen dat iemand ‘the stoke’ al een tijd kwijt is en dat deze persoon al een lange tijd geen lekkere boards onder zijn of haar voeten heeft gevoeld. Dit herken ik wel. Dit heeft iedereen wel eens. Iedereen zal dat gevoel herkennen, het lukt gewoon even niet zoals je gewend bent. Iedere surfer zal ongetwijfeld hebben gemerkt dat het nooit in een stijgende lijn kan gaan. Soms kom je na een klein dalletje weer een paar stappen verder en bevordert dat de stap in de vooruitgang.

Soms kan die ene golf of sessie het kantelpunt zijn en kan het ‘the stoke’ weer doen herleven. Het is hels en vervelend om onvoldaan uit het water te komen.

Nadat je de persoon waarvan je eerder het gesprek opving enkele golven ziet pakken, leeft de persoon weer op en zie je de glinstering in zijn of haar ogen. De blik zegt voldoende, deze persoon heeft na enkele lekkere golven te hebben gepakt ’the stoke’ weer te pakken. Dat is hetgeen wat de persoon naast je die dag nou net nodig had. Nog geen 30 minuten later. Het voldane gevoel van de persoon naast je is bijna een reden om te zeggen pak de volgende set golf om de goede en positieve vibe erin te houden. Waarschijnlijk pak ik toch nog één golf en dan ga ik lekker douchen, tijd om aan de slag te gaan.

Op de parkeerplaats waar de auto of fiets geparkeerd staat zie je de persoon vervolgens stralend voorbij lopen. Zijn of haar dag kan niet meer stuk. Alhoewel ik op dat moment baal van de drukte in het water, blijft dat mooi om te zien ‘THE STOKE’. Morgen is er weer een dag.

Het enige wat ik kan bedenken is. Na het gevoel te hebben teruggevonden en enthousiast te zijn kijkt deze persoon waarschijnlijk de volgende ochtend op de webcam om te zien of er die dag nog golven zijn. Die browser van je computer kan waarschijnlijk niet snel genoeg worden gestart.

Het surfen blijft een sportieve activiteit, maar buiten de inspanning die je levert is het ook heerlijk om in het water tussen de klotsende golven te liggen en je brein op dat moment wat rust te geven. Het is niet te vergelijken met iedere andere sport. De zee en het strand hebben een rustgevende en ontspannende werking. Het is een unieke plek, alleen al de geur van het zoute zeewater voelt als een magneet. Een verslavend gevoel wat je niet wil missen als je aan zee bent opgegroeid. Niet voor niets dat de doktoren in Zuid-Frankrijk doktersrecepten uitschrijven als medicatie tegen stress.

Dat zouden ze in Nederland en België ook vaker moeten doen. Welke huisarts schrijft dit voor? Ik gok dat dit dan op een mooie dag door veel surfers zal worden misbruikt :-).