Afgelopen week zagen wij een korte preview van een nieuw filmproject voorbijkomen. Het gaat om de ontwikkeling en de creatie van een uniek filmproject genaamd ‘Salty lips, strong winds’.

Het is een samenvatting over het intrigerende leven van enkele vrouwelijke surfers; een film onder regie van Jaimey Groot. In de eerste sneak preview is een beeld te zien van het rauwe Nederlandse surfen, het is een samenvatting van hetgeen waar het surfen echt omdraait, gewoon lekker plezier maken. Geen extreem hoog sexy look of bikini gehalte en geen overdreven ophemeling van een mooier schetsend beeld dan het in werkelijkheid is. De vrouwen delen de gezamenlijke passie ‘the stoke’. Salty lips, strong winds toont een reëel beeld en geeft iedereen een gevoel van hoe het er achter de schermen in alle soorten omstandigheden aan toegaat. Het is een filmproject wat vanuit verschillende dimensies is vastgelegd. Het belangrijkste wat Jaimey met haar film wil bereiken is dat het vrouwelijke surfen een keer op unieke wijze wordt belicht. De twee hoofdrol personen zijn geen onbekenden binnen de surf scene. Nienke heeft met haar klassieke longboard stijl de afgelopen jaren een naam gecreëerd, ze woont momenteel in het hoge noorden en richt zich enkel op het longboarden. De afgelopen jaren eindigde ze meerdere keren in de finale van diverse Europese en internationale wedstrijden. Mirna Boelsma is daarentegen een van Nederlands beste vrouwelijke surfers. Mirna richt zich vooral op het shortboarden. Mevrouw Boelsma woont in Scheveningen. De laatste jaren heeft ze tijdens het Nederlands kampioenschap meerdere nationale titels op haar naam gezet. Samen vormen zij een mooi duo voor dit filmproject. Een dream team!

Teaser – Salty lips, strong winds

Wij vroegen aan Jaimey om kort samen te vatten waar het project over gaat en wat de aanleiding is geweest om een dergelijk filmproject te starten. Hieronder een korte tekst en uitleg.

Reactie van Jaimey: Salty Lips Strong Winds gaat over de passie voor het Nederlandse surfen, gezien door de ogen van surfchicks Nienke Duinmeijer en Mirna Boelsma. Ik wil met deze film laten zien, maar vooral laten voelen hoe het is om een Nederlandse surfchick te zijn. Samen met Nienke en Mirna reis ik langs onze kust, op zoek naar de mooiste spots. Tegelijkertijd verdiepen we ons in de essentie van het surfen en de diepere laag achter het doorzettingsvermogen van Nienke en Mirna. Ze zijn echte wedstrijd surfers, maar in de film gaat het eigenlijk veel meer om de ervaring van het surfen in vrijheid.

Het is een eerbetoon aan het surfen in Nederland, maar ook aan het handje vol vrouwen die het elke sessie opnieuw aangaan om hun skills te perfectioneren, weer of geen wind, grote of kleine golven. Als je deze film ziet, laat ‘the stoke’ je niet meer los. Dat probeer ik te bereiken. Het idee voor een surf film over vrouwen heb ik al lang in mijn hoofd.

Ik studeer volgend jaar af aan de HKU in de richting van Audio Visual Media. Niet met deze film, maar door mijn studie kreeg ik het vertrouwen en kon ik mijn film perfectioneren.

Vooralsnog is het de planning om eind februari tijdens het ”I Am Surf Festival’ in Amsterdam de gehele film te tonen. De exacte data en tijd zijn nog niet bekend.

Meer informatie zal snel volgen. Surf voor meer informatie naar de onderstaande website: https://m.facebook.com/saltylipsandstrongwinds/