Met de start van de zomervakantie trekken mensen er als kuddedieren massaal op uit. Het hoogseizoen is aangebroken; bus- en vliegtuigladingen vol enthousiastelingen reizen af naar hun favoriete en gewenste surfbestemming. Het maakt niet uit of je net begint of al geruime tijd in het water ligt, vaak blijft het aanpoten als je de eerste dagen in het buitenland aankomt. Hoe bereid jij jezelf voor op de eerstvolgende surfreis?

Samen met Ronald de Leeuw, die je misschien ook wel kent als de Surfoloog, verdiepten wij ons in de route die door surfers wordt afgelegd; De reis en zoektocht naar de langverwachte surf- en reisbestemming. Wij kwamen in contact met enkele personen die op het punt staan om naar het buitenland te vertrekken of zich momenteel al in het buitenland bevinden.

Eric Slokkers draait al jaren mee in het vak en weet als geen ander hoe het is om een surfcamp draaiende te houden. Wekelijks zitten de surfcamps in het buitenland gevuld met honderden tieners die op surfvakantie gaan. Overdag maken ze vaak kennis met de sport en ’s nachts verkennen ze het nachtleven ;-). Iedereen doet dit op zijn of haar manier.

Op de vraag die wij aan Erik stelde hoe reizigers zichzelf voorbereiden antwoordde hij: “Veel kids komen gewoon in de zomer naar een surf camp. Ik draai op dit moment voor het twaalfde jaar op rij de surf camps in het buitenland. Wij zien ieder jaar honderden reizigers die naar één van onze vakantiebestemmingen afreizen.

Meestal bereiden de reizigers zich aan het eind van het jaar voor op de plannen voor de daaropvolgende zomervakantie die er aan zit te komen. Rond het voorjaar stromen de eerste boekingen meestal al binnen. Wij proberen de personen vanuit SurfBlend zoveel mogelijk aan te bieden. Daarbij geven wij allerlei mogelijkheden om de reizigers zich goed te laten voorbereiden bijvoorbeeld met nieuwsbrieven en andere informatie. Onlangs zijn we gaan samenwerken met Erik Ringelberg en Kaspar Hamminga (Dutch Surf Academy). Een les nemen bij DSA is ook een prima manier om je voor te breiden op een surfcamp bij ons.

Reizigers kunnen zichzelf dus volledig voorbereiden en kunnen bij de surfschool alvast een les boeken. Uiteraard zien wij altijd last minute boekingen binnenkomen. Toevallig kregen wij gisteren nog een boeking voor iemand die morgen wil vertrekken. Deze persoon besluit dus op het laatste moment om aan te haken. Altijd gezellig en we hebben voldoende aanbod!”

Ronald de Leeuw schreef onlangs voor Protest een uitgebreid artikel over de voorbereiding op een surftrip. Dit gehele artikel is via deze link terug te vinden. In dit artikel lees je 10 unieke tips die jij, vóórdat je op je surftrip gaat, kan toepassen om zo goed mogelijk voorbereid op pad te gaan. Om de andere blogs van Ronald te lezen klik je hier.

Het maakt eigenlijk geen verschil of je net begint of al jaren in het water ligt. Als ervaren surfer kijk je nog steeds uit naar urenlang in het water te spartelen. Heerlijk ontspannen en vervolgens de dag af sluiten met een heerlijk hapje en een drankje. Warm water en even een andere atmosfeer, heerlijk er tussenuit.

Dit jaar lijkt Indonesië de grootste trekpleister onder de bekende en gevorderden surfers. Alle social media kanalen staan vol met beeldmateriaal van reizigers die hun tijd in Indonesië doorbrengen.

Een van de bekendste Nederlandse surfers ‘Roy van Eijk’ bevindt zich momenteel in Indonesië. Hij gaat voor zijn videoproject opzoek naar de grootste en heftigste golven. Na jaren de zomervakanties in Frankrijk te hebben doorgebracht is de tijd voor hem aangebroken. Hij laat nu eindelijk zijn grote en lang gekoesterde droom in vervulling gaan: Een groot videoproject maken in Indo en daarbij de dikste golven scoren.

Roy is samen met zijn vriendin ‘Sophia’ en Damian Davila (Fotograaf) naar Indonesië afgereisd. Hieronder vinden jullie een kleine sneak preview van zijn eerste beleving.

Uiteraard stelden wij hem dezelfde vraag: Hoe heb jij je op deze reis naar Indonesië voorbereid?
Roy: “Dit is een plan wat ik meerdere jaren voor ogen had. We maken nu een volgende stap richting een aantal nieuwe bestemmingen. Ik ben al eerder in Indonesië geweest, dus deels weet ik al wat ik kan verwachten. Een van de belangrijkste voorbereidingen is het voorbereiden van goed materiaal zoals surfboards en overige toebehoren. Uiteraard is het ook super belangrijk om aan je conditie te werken. De afgelopen maanden heb ik veel getraind.

Ik heb er bewust voor gekozen om in het droge seizoen naar Indonesië te gaan. Ik had me dus al voorbereid en mijn researchwerk uitgevoerd. In het droge seizoen of ook wel ‘het swell’ seizoen genoemd ben je verzekerd van grote bakken. Momenteel zitten wij op het vliegveld voor onze tweede vlucht naar Nias. Ik heb hier lang naartoe gewerkt en ik verheug me erop om al mijn mooie plannen te verwezenlijken.

Qua quiver en surfboards heb ik drie soorten boards meegenomen bestaande uit een normaal shortboard, een step-up en een gun. Ik ben klaar voor alle soorten omstandigheden.

Qua voorbereiding is het goed om een aantal lokale woorden te leren; bijvoorbeeld Terima Kasih (dankjewel), Selamat Pagi (goede morgen) of bankroet (platzak). De lokale bevolking zullen het super waarderen en je altijd vriendelijk ontvangen óf er zelfs voor kiezen om de prijs wat omlaag te brengen. 😉

Zorg er wel voor dat je in dit soort landen goed bent voorbereid. Denk bijvoorbeeld aan de inentingen, een goede EHBO-kit en medicijnen zoals ibuprofen, norrit en ontsmettingsmiddel. Neem voor onderweg ook wat lesmateriaal en leesvoer mee, want het blijft een lange reis.”