Een vliegende start – Quiksilver Pro France “Flying Dutchmans on a mission”. De strijd in de wereldtop van de surfers streek neer in Frankrijk voor de Quiksilver Pro France. Enkele Nederlandse surfers kregen de unieke kans om het grootste evenement ter wereld te bezoeken. Tom Boelsma, Mirna Boelsma en Fabian Salawanej behoren tot een van de beste Nederlandse surfers en Quiksilver bood hen (SurfBenelux) de kans om het evenement van dichtbij te aanschouwen en de sfeer van dit unieke evenement te proeven. Het is een beleving die ze niet snel zullen vergeten; once in a live time opportunity.

Golfsurfen behoort tot een van de snelst groeiende watersporten en het niveau in Nederland stijgt dan ook snel. Zo maakten Tom en Mirna afgelopen jaar kennis met de Europese kwalificatieserie en zal Fabian eind dit jaar met het Nederlands team aan het Europees kampioenschap in Marokko deelnemen. De eerste stap naar internationale wedstrijden is vaak een enorme uitdaging en geen makkelijke opgave voor de surfers uit lage landen. Toch wisten Tom en Mirna zich het eerste jaar heel goed staande te houden.

Tegenwoordig zijn er steeds meer deelnemers die de internationale strijd aangaan en Nederland en België vertegenwoordigen. Hopelijk zijn deze deelnames het begin van een mooie en gezonde Nederlands – Belgische surfhistorie. De surfers uit de lage landen hebben een lange weg af te leggen, maar zijn daardoor niet minder gemotiveerd. Gedurende een achtdaagse reis kreeg het drietal de mogelijkheid om een kijkje achter de schermen te nemen bij een tourstop van de World Surf Leage. Zo konden ze met de absolute wereldtop in contact komen en ervaren hoe het er op het hoogste niveau aan toe gaat.

World Surf League: de wereldtop

De WSL is het bestuursorgaan van het professionele surfcircuit. Het wordt gezien als het officiële wereldkampioenschap surfen. De International Professional Surfers (IPS) werd in 1979 opgericht. Gedurende de beginjaren werd de organisatie door twee Hawaiiaanse surfers geleid: Fred Hemmings en Randy Rarick. Rond 1983 veranderde de organisatie van naam in “Association of Surfers Professionals”, ook wel bekend als de ASP. Onder leiding van Ian Cairns werd voor een nieuwe bedrijfsfilosofie gekozen. Het doel was om de beste surfers ter wereld te verenigen, de sport gewaardeerd op de kaart te zetten en verder te professionaliseren. In 2015 veranderde de Association of Surfers Professionals wederom van naam in de huidige naam: World Surf League.

Ondertussen is de World Surf League oftewel de WSL één van de leading partners. Het wereldwijde orgaan is leidend voor het professionele surfcircuit, miljoenen mensen zitten jaarlijks aan de beeldbuis gekluisterd om de beste surfers van de wereld te zien strijden tegen elkaar.

De arena voor de grootste wedstrijd ter wereld is de Atlantische Oceaan. Deze oceaan scheidt diverse continenten zoals Afrika, Europa en Amerika. Bovendien is hij een van de gevaarlijkste zeeën en het bedekt één vijfde van de aarde. Na de Grote Oceaan is het qua oppervlakte en volume de één na grootste oceaan ter wereld. Het is een trekpleister waar verschillende surfers en bezoekers uit continenten samenkomen. Surfers uit verschillende continenten nemen het tegen elkaar op; ze worden op een plek verenigd “het gebied Landes”.

Het gebied Landes vormt ieder najaar het strijdtoneel voor de World Surf League, Quiksilver Pro France. Gedurende het elf daagse evenement verandert het gebied tot één van de meest populaire surfbestemmingen ter wereld. Zo reizen duizenden toeristen voor dit evenement af naar Zuid-Frankrijk. Iedereen pikt zijn graantje mee; het gehele gebied Landes verandert in een festivalterrein. Iedereen grijpt zijn kans tijdens dit evenement. De huur van appartementen in Landes verdubbelt bijvoorbeeld gedurende de Quiksilver Pro.

Bon voyage

Gedurende de week voorafgaand aan de Quiksilver Pro werden de minuten afgeteld. Tom Boelsma, Mirna Boelsma, Fabian Salawanej en Yorick Leusink (cameraman) ontmoetten elkaar in de ochtend op Schiphol. Het was tijd om te vertrekken voor hun missie: op zoek naar de beste golven en een spannende wedstrijd. Het vliegtuig volgeladen met het nodige surf –en cameramateriaal vertrok naar het zonovergoten Zuiden. Met een gemiddelde golfhoogte van één tot anderhalve meter en met een noordwestelijke deining van tien tot negentien seconden had het drietal niks te klagen, ze vielen met hun neus in de boter.

Gedurende de eerste wedstrijddagen had de wereldtop zich opgewarmd. Ze stonden klaar om in actie te komen: dit was het moment waar iedereen op had gewacht. Het drietal kreeg de unieke kans om de wereldtop in actie te zien komen. Eén van de verassingen was dat Jordy Smith en Kelly Slater in ronde twee werden uitgeschakeld. Op de wedstrijdlocaties stonden ze oog in oog met bekende iconen zoals Gabriel Medina, John John Florence, Kolohe Andino, Filipe Toledo, Carissa Moore, Tyler Wright en Bianca Buitendag.

C’est la vie

Halverwege de week werd de golfhoogte iets minder. De organisatie besloot om de wedstrijd enkele dagen stil te leggen. Ze wilde de betere condities afwachten want er stond veel op het spel. Het drietal had daardoor de tijd om even heerlijk te ontspannen en van de mooie omgeving te genieten. Op uitnodiging van Quiksilver kregen de Nederlandse surfers een VIP-ticket en kregen ze de mogelijkheid om de beste surfers ter wereld te ontmoeten. De interviews die ze hebben gehouden zullen later via onze website worden gepubliceerd.

De dagen (week) vloog voorbij en richting het eind van de week nam de golfhoogte toe waardoor de strijd om de wereldtitel kon worden hervat. Het was een unieke beleving om alles van dichtbij te kunnen zien. Het is een hele andere beleving om echt aanwezig te zijn op het evenement in plaats van het online te volgen. Uiteindelijk kwamen de Nederlandse surfers natuurlijk met één doel naar Zuid-Frankrijk; ze wilden de beste surfers in actie zien komen en ze wilden de finale zien.

De strijd om de wereldtitel was gestart. In die finale waren Carissa Moore en Keanu Asing het sterkste. Bij de vrouwen werd de wereldtitel bepaald en ging Tyler Wright er met de wereldtitel vandoor. Bij de mannen blijft het een spannende strijd. Enkele surfers uit de wereldtop wisten gedurende de wedstrijd het gat in de top drie te verkleinen. Zo wisten John John Florence, Gabriel Medina en Kolohe Andino, met een overtuigende prestatie, de andere deelnemers achter zich te laten. De tourstop in Zuid-Frankrijk kon worden afgerond. De strijd om de wereldtitel is nog niet gestreden, de tour zal later dit jaar worden hervat. De eerst volgende tourstop is de wedstrijd in Portugal dus de surfers hebben nog geen tijd om achterover te hangen.

Met een inspirerende ervaring op zak zullen Tom en Mirna hun reis voortzetten richting het NK dat in Mimizan zal plaatsvinden. Ze hebben alvast een goede voorbereiding gehad door te zien hoe het er op het hoogste niveau aan toe gaat. Zij kunnen nog even alles rustig laten bezinken voordat ze zelf gaan strijden voor het Nederlands Kampioenschap. Voor Fabian was het helaas tijd om op het vliegtuig te stappen. Hij moest zich voorbereiden op zijn eindexamen.

De strijd in het eindklassement van de wereldtitel is nog spannender dan ooit tevoren. Met zevenentwintig honderd punten verschil in het klassement is het voorlopig een close call. Wie zal er aan het eind van het jaar met de wereldtitel van doorgaan? Wij hopen dat de strijd in Hawaï wordt voortgezet. Het belooft in ieder geval een spannende strijd te worden. Komende weken zullen wij via social media en onze website meer beelden delen van deze strijd.

Stay tuned.