Is het surfen ondertussen door een deel commercie een mainstream sport aan het worden? Verliezen we onze passie en identiteit qua surf gevoel en lifestyle? Het begint steeds drukker te worden in het water met als gevolg dat steeds minder surfers elkaar kennen. Vroeger bestond de surfscene uit een kleine hechte groep, dit waren meer vrienden dan dat er over een echte surfscene werd gesproken. Waardering en erkenning was bijna vanzelfsprekend. In het onderwerp “collect memories” doen wij een poging om een aantal herinneringen uit de oude doos te halen en deze te laten herleven. Veel jongeren die vandaag de dag surfen weten niet wat zich vroeger heeft afgespeeld. Het is een stukje Nederlandse surfhistorie waar we trots op kunnen zijn. Buiten het trotse gevoel is het bovenal leuk om nog eens terug te denken aan deze unieke momenten.

Veel verhalen uit de oude doos passeren de revue en we verdiepen ons in de sport. In het onderwerp “collect memories” introduceren wij oude legendes die gedurende deze surfhistorie een toonaangevend beeld zijn geweest en vaak een prominente rol binnen de sport hebben gespeeld. Eerder publiceerde wij een interview met Viktor van der Kleij en Robbie Buttner.

Sandor de Kluizenaar mag ook niet aan de lijst van de surf legendes ontbreken, hij is vijfenvijftig jaar oud en is geboren in Leiderdorp. Momenteel woont hij in Spijk. Op zijn veertiende begon hij met surfen. Gedurende de jaren heeft Sandor een hoop voor de sport betekend. Hij heeft een prominente rol gespeeld binnen de regelgeving, opbouw van de HSA en de fundering van de sport, waar wij tot de dag van vandaag nog van profiteren. We stelden Sandor enkele vragen.

Surf Benelux Collect memories interview Sandor de Kluizenaar

Als jij terug kijkt in de tijd, hoe heb jij alles ervaren en/of hoe kijk jij naar de sport op dit moment?
De surfsport heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt van een rauwe amateur-sport tot iets met serieuze professionals die een exotisch turnniveau hebben bereikt. Iedereen vliegt tegenwoordig door de lucht. Persoonlijk hou ik meer van de stijl van Ryan Burch en Joel Tudor, zo smooth. De rol van het grote geld is steeds groter geworden en dat vind ik niet positief. Gelukkig zie je ook een beweging van mensen die de soul zoeken en hun eigen pad bewandelen.

Het is steeds drukker aan het worden. Veel mensen zoeken een eigen plek waar ze rustig kunnen genieten. Waar surf jij meestal en lig je nog veel in het water?
Ik lig nog gewoon vaak op Scheveningen, mijn ouwe homespot. Omdat ik op 1 uur rijden van het strand woon, ga ik alleen als ik weet dat er swell staat. Dan ben ik altijd blij dat ik weer het water in kan. Als je met een positieve vibe het water in gaat zul je ook veel positiefs terug krijgen.

Wat is hetgeen dat jij voor deze sport heb geprobeerd te betekenen?
Destijds hebben we met de HSA geprobeerd te bieden wat de leden zochten. Dat was vooral een stuk gezelligheid en wat wedstrijden. Het bestaansrecht voor de HSA was destijds de verplichte vergunning van de gemeente Den Haag om te mogen surfen. Die regeling hebben we vanaf het midden van de jaren tachtig stelselmatig genegeerd en inmiddels is surfen tot zekere hoogte vrij.

In de begin jaren was er weinig. De faciliteiten waren beperkt in tegenstelling van wat surfers vandaag de dag voorgeschoteld krijgen. Wat was voor jou meer “het surfgevoel”?
Je weet niet beter dan wat je hebt. Het surfen is tegenwoordig met de vele voorzieningen op het strand een stuk makkelijker, zeker in de winter. Het is ook ongelooflijk hoe veel beter de wetsuits van tegenwoordig zijn. Maar wij waren met onze stugge lekke wetsuits op het kale strand even goed stoked na een sessie!

Waarschijnlijk heb je nog wel wat leuke herinneringen aan de begin jaren. Wat zou je kwijt willen?
Ik vond de eind jaren tachtig een leuke tijd. De sport was in Scheveningen in beweging door een hoop leuke jonge gasten. Een groot deel daarvan surft nog steeds. Dat was altijd lachen geblazen in en uit het water. Een van de hoogtepunten was een HSA wedstrijd met een optreden van de NRA, een snoeiharde punkband, midden op de dag aan de boulevard! Het jaar daar op gingen we met z’n allen los op de surfsounds van de Treble Spankers. Joel Tudor en Nat Young waren erbij!

Wie was jouw grote voorbeeld en/of waar heb je veel van geleerd?
Ik ben gewoon mijn eigen weg gegaan en inspiratie ligt voor het oprapen als je het wilt zien.

Met wie surfte je meestal en wat voor board?
Ik heb jaren in Scheveningen gewoond en veel gesurft met Fonger Broersma, Reinoud van Vlaanderen, Chris Pronk, Rik en Jur Uiterwijk en ga zo maar door. Ik heb in de jaren tachtig zelf wat boards geshaped en daar ook op deelgenomen aan de Eurosurf ‘84 in Ierland. Mijn eerste eigen shape was een imitatie van thruster die ik in de magazines zag. Dat boardje ging als de brandweer, zeker wanneer de finnen ook gingen fluiten! Ik kwam het board bijna dertig jaar later tegen op het strand in Frankrijk. Bleek een neefje van Victor van der Kleij het te bezitten.

Het is duidelijk dat jij een rol heb gespeeld binnen de HSA en de wedstrijden. Het waren onwijs leuke jaren. Hoe was dat?
Ik heb destijds met veel plezier samen met Ron Visser en Fonger Broersma het bestuur van de HSA gedaan. De wedstrijden waren een noodzakelijk kwaad maar niet waar ons hart lag. We hebben ooit een finale uitgesteld om zelf eerst wat golven te kunnen pakken! De filmavonden en ruil-bijeenkomsten waren gezellig en het HSA-nieuws hebben we tot speerpunt gemaakt. Als ik terugkijk was het een overgangsperiode van een soulperiode naar een meer wedstrijd en commercie georiënteerde periode.

Vroeger waren en diverse regeltjes die surfers moesten respecteren. Vandaag de dag is dat anders. Op de mooiste dag van het jaar lagen jullie met enkele tientallen mensen in de line up. Hoe zag de drukste dag eruit?
Ik kan me nog goed herinneren dat ik na een sessie thuis opgewonden vertelde dat er wel twaalf mensen in het water lagen! Tja, de tijden zijn veranderd. Als het goed is leren de surfinstructeurs de beginners ook wat spelregels. Voor de veiligheid is dat niet onbelangrijk. Wat betreft de drukte: zolang mensen rekening met elkaar houden en elkaar wat gunnen komt het goed.

Wat zou jij nog willen aanvullen?
Keep Surfing: het blijft het mooiste wat er is!