Vroegâh was alles beter! Of is dit cliché. De surf scene is de laatste jaren gegroeid, vanuit alle hoeken van Nederland en België komen surfers naar diverse badplaatsen gereden; ze zijn op zoek naar die ene perfecte golf. Een verandering waar we misschien allemaal even aan moeten wennen.

Zelfs de Guru ‘meneer Surfweer’ woont ergens in het midden van Nederland. Tegenwoordig woont niet iedereen in een klein vissershuisje aan de kust. De line-up ligt overvol met surfers en de parkeerplaatsen staan afgeladen met auto’s (met surfboard erin of erop). Een totaal verschillend beeld met de surfer die zich een paar jaar geleden de ‘die hard’ surfer noemde. Hier kan en mag je alles van vinden. De laatste tijd horen wij de naam ‘Surfoloog’ steeds vaker voorbijkomen.

Wie is het en waar komt hij eigenlijk vandaan?

Hier onder een kleine samenvatting uit een van zijn eerder geplaatste berichten;

Kijk. Ik ben Brabants. Om mij heen vind je geen zee. Fuck, ik heb niet eens een zwemdiploma. Ik ben niet opgegroeid met surfers en al helemaal niet met een surfer’s cultuur. Ik ging nooit naar surffeestjes of op surftrip. Ik heb tot op heden nog nooit met zo’n verzilte surfchick getongd en heb op surfcamps dagenlang in lycra’s rondgelopen tot witgroene pluisschimmels zich begonnen te vormen, want dan voelde ik me meer surfer ofzo. Klassieke kook dus. Mooie tijd. Toen ik als vadsig jochie in mei 2009 drie surflessen nam bij Hans van den Broek wist ik eigenlijk helemaal niet waar ik aan begon. Daarmee bedoel ik vooral het hele wereldje wat om onze sport heen hangt.

Met zijn ongezouten mening, harde, kritische en misschien duidelijke stelling zoals “het leuke daarvan is dat ik soms nog steeds met verbazing kijk naar hoe sommige mensen in ”onze” scene zich gedragen” weet hij online een duidelijk statement te maken.

Columnist Ronald de Leeuw ook wel bekend onder de naam ‘Surfoloog’ raakt met zijn kritische teksten de spijker op zijn kop. Iedereen kan een kanttekening maken bij het geen wat er wordt gezegd, maar zet dit juist niet iedereen aan het denken? Zijn ongezouten mening laat iedereen in ieder geval achter zijn oren krabbelen. Al nadenkende over de verhalen die recent zijn gepubliceerd bestormen wij hem met een vragenvuur.

ONLINE INTERVIEW

Komt dit in één keer uit de lucht vallen of verschijnt er een nieuw persoon die zijn ongezouten mening laat horen, iets waar sommige misschien lang op gewacht hebben. Wij zijn benieuwd wie er achter de naam ‘Surfoloog’ schuil gaat. In het online interview komen wij meer over Ronald de Leeuw te weten.

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Antwoord Ronald: ik ben Ronald en ik kom uit Rosmalen vlakbij Den Bosch (Brabant). Dat is best wel uniek voor een surfer ;-).

Op welke leeftijd ben je gestart met surfen en hoe ben je in aanraking gekomen met de sport?
Antwoord Ronald: ik was 17 toen ik begon met surfen. Volgens mij was het uit mijn hoofd 9 mei 2009. Ik had voor het eerst drie surf lessen geboekt bij Hans v/d Broek van surfles.nl. De eerste les stond ik gelijk, het bleef natuurlijk wel bij de klassieke beginners ride “de golf naar het strand uitrijden”. Dat gaf een super goed gevoel. Tijdens een vakantie hoorde ik het nummer van Jack Johnson en begon ik me meer in het surfen en in surf filmpjes te verdiepen. Het surfen sprak mij aan en inspireerde mij. Vanaf dat moment is alles geschiedenis.

Surfoloog Ronald de Leeuw SurfBenelux 6SURF Soul Media Protest SportwearJe hebt een duidelijke mening en steekt jouw discussiepunt niet onder stoelen of banken je verbergt het niet en je bent niet bang om publiekelijk je mening te tonen. Waar komt de duidelijke en ongezouten mening vandaan?
Antwoord Ronald: ik denk dat ik vanaf jonge leeftijd al best eerlijk en direct was en dat wordt niet altijd in dank afgenomen. Daardoor kwam ik soms hard over. Natuurlijk botst dat qua interactie met andere personen en dat is voor mij ook niet fijn. Daarna ben ik gaan kijken hoe ik anders met mensen kon communiceren; dat is eigenlijk ook de tijd dat ik begon met het surfen. Tijdens mijn studie psychologie ben ik me hier verder in gaan ontwikkelen en is er een soort zelfreflectie ontstaan. Ik ben er achtergekomen dat ik mijn ongezouten mening op een andere manier kan formuleren waardoor mensen beter begrijpen wat ik bedoel. Uiteindelijk is zo mijn blog ontstaan en schrijf ik met veel plezier voor jullie.

Wat vind je het vetste wat je tot nu toe hebt bereikt en/of wat zou je nog graag willen bereiken in de toekomst?
Antwoord Ronald: wat natuurlijk het vetste is, is als potentiële partners en/of media jou contacteren. In het begin ziet niemand je staan omdat ze verwachten dat je nog te weinig ervaring hebt en ze verwachten dat je nog niks te bieden hebt. Door mijn berichten ben ik benaderd door 6SURF magazine (Soul Media). Mijn tweede artikel is recent gepubliceerd, dus check dit artikel als je die nog niet hebt gezien. Maar het aller vetste is dat ik door mijn werk met Protest Sportwear in aanraking ben gekomen, waar ik ondertussen nu voor werk. Mijn ultieme doel wat ik nog heel graag wil bereiken is om verslag te geven van de Olympische Spelen die 2020 in Tokio plaatsvinden.

Wat zou je nog graag kwijt willen of willen toevoegen aan dit artikel (interview)?
Antwoord Ronald: als je mijn werk leuk vindt, check dan mijn online blog www.surfoloog.nl of op social media @surfoloog

Wat wil je nog graag kwijt?
Antwoord Ronald: Ik interacteer graag met jullie. Dus hopelijk tot ziens!