De twintigjarige Marie Vermeesch is geboren en getogen in Oostende. Rond haar elfde of twaalfde jaar kwam ze voor het eerst met het surfen in contact, op een surfvakantie bij Boardx. Rond haar vijftiende begon Marie de sport intensiever te beoefenen. Tijdens haar vakantie had ze niks te doen en besloot ze zich aan te melden voor een “Girls out” evenement in Labenne, Zuid-Frankrijk. Ze werd verliefd op de sport en was vanaf die dag besmet met het surfvirus. Ondertussen surft ze alweer 5 jaar intensief. Marie heeft een zusje, Louise, die een jaar jonger is. Louise surft ook, maar pakt in tegenstelling tot Marie eerder een longboard. Sinds hun vader vier jaar geleden voor vaderdag een surfboard kreeg was ook hij vanaf dat moment verkocht.

Helaas moet er ook nog hard worden geblokt in de schoolbanken. Momenteel volgt ze een opleiding toerisme en recreatiemanagement in Vives, Brugge. Tijdens haar drukke planning zegt Marie; ‘ik moet veel leren voor mijn tentamen.’

Met deze studie ligt het reizen voor de hand. Zuid-Amerika staat momenteel boven aan haar lijstje gevolgd door Peru, Patagonia een streek in Chili, Argentinië en Brazilië. Maar ook centraal Amerika, Costa Rica en Mexico staan op de lijst om de komende jaren te worden afgestreept.

Haar homebreak en favoriete spot in België is ’t Ooster in Oostende. Het kan daar erg druk zijn, maar dat is altijd heel gezellig. Marie is in Oostende opgegroeid en is blij om na elke surftrip in Oostende terug te keren. Marie vindt het heel gezellig om een babbeltje te maken in het water. Het is en blijft toch haar thuisbasis.

Via haar ouders die vervend bergliefhebbers zijn, kwam ze met andere wintersporten in contact. Naast het surfen heeft ze diverse hobby’s zoals snowboarden, skiën en skateboarden. Buiten de actieve levenswijze houdt ze ook van muziek, dit is één van haar grootste passies.

Ze geniet van het leven en Marie probeert zich overal te vermaken. Marie zegt; ‘in België hebben we niet de beste golven, maar je zal mij nooit uit het water zien lopen zonder lach op mijn gezicht. Zo lang ik in het water kan liggen, ben ik al tevreden.’

Het lekkerste gevoel van het surfen vind ik dat je lekker buiten bent en heerlijk met vrienden kan genieten. Je zoekt altijd de beste golven en je komt op plekken waar je nooit eerder bent geweest. Je snuffelt van verschillende culturen en het surfen stuurt je eigenlijk de hele wereld rond. Je leert overal nieuwe mensen en vrienden kennen.

Voornamelijk surft ze een shortboard maar af en toe pakt ze ook een longboard. Het liefst surft ze een board van de Portugese shaper Luke Budd. Voor de Belgische condities gebruikt ze meestal een board met iets meer volume (5’9″, 18 3/4″, 2 5/16″). Marie heeft ook nog een board voor als de golven iets heftiger zijn (5.8″, 18 1/2″, 2 3/16″).

Één van de mooiste plekken waar ze tot nu toe is geweest is Indonesië. Afgelopen jaar is ze hier een kleine maand geweest. Marie zegt; ‘het is daar lekker weer en de golven zijn perfect. Je rijdt op je scootertje naar de beste spots, mega tof!’. In Europa behoort Frankrijk tot één van haar favoriete bestemmingen. Ze werkt in de zomer bij Boardx als surfinstructeur. Marie’s auto is ingericht tot kleine camper en regelmatig bezoekt ze daarmee de Franse kuststreek.

De Belgische dame heeft een aantal favoriete surfers waaronder Julietjeee (Julie Lauwers). Julie is één van haar beste vriendinnen die haar altijd heeft gestimuleerd. Marie zegt; ‘Julie surft mega goed. Bij de mannen kijk ik wel op tegen Mathias Vanoverbeke. Wat hij doet op de Belgische golven is niet normaal!’

Meestal surft ze met Julie, Delphine Vanoverbeke en alle leden van Keetersboend. Dat is een groep die veel reizen en vaak in campers slapen. Ze maken regelmatig uitstapjes naar het buitenland.

Op de vraag bij wie het volgende interview mag worden afgenomen zegt ze: ‘ik wil graag het stokje doorgeven aan Wouter de Gryse. Wouter is een goede surfer en hij komt ook uit Oostende.’

Wie kom jij tegen in de line-up? Binnenkort meer nieuws over de Belgische surf scene. Stay tuned.