Behind the scenes. NK Surftour presented by Go Pro en Protest. Interview – Stef van Noordennen “rookie”. Een groot deel van de Nederlandse surftop maakt zich klaar voor de laatste stop van de NK Surftour dat komende week in Zuid-Frankrijk zal worden gehouden. Zo ook Stef van Noordennen, een jonge surfer met grote ambities, motivatie en een duidelijk doel voor ogen. Zijn ultieme droom is niet alleen tot nationale top behoren, maar hij wil ooit de wereldtop bereiken.

De jeugd krijgt tegenwoordig diverse faciliteiten aangeboden. De sport heeft zich de laatste jaren snel ontwikkeld. Voor de jeugd is het bijna vanzelfsprekend, maar het blijft uniek voor een jonge en snelgroeiende sport “golfsurfen”. Van mentale tot fysieke training, de jeugd wordt in de watten gelegd. Wat moeten zij ervoor doen om de top te bereiken?

Veel mensen beschouwen het surfen als een way of life en lifestyle. Hoe ervaren zij hun ontwikkeling van beginnend surfer tot nationale top? Het Nederlandse en Belgische surfen is een contrast vergeleken met het internationale niveau. De surfers uit de lage landen moeten een lange weg afleggen om de absolute top te bereiken. Dromen mag! Maar het is ook van belang om een reëel beeld te vormen en elk jaar weer doelen te formuleren binnen het grotere geheel van de droom.

Stef van Noordennen is 13 jaar oud en afkomstig uit het Westland. Momenteel woont hij in Monster en surft hij dagelijks in Ter Heijde. Hij weet als geen ander dat er keihard gewerkt moet worden om de komende jaren de absolute top te bereiken. Hij wordt gesponsord door Protest, C-Skins en Dreams surfshop. Stef is ingetogen en doet altijd zijn eigen ding: hij laat zich niet leiden door de grote menigte. Buiten zijn sportieve inzet is hij ook gefocust op zijn school. Hij zit in de tweede klas vwo van het Segbroek College in Den Haag.

Drie jaar geleden heeft hij zich bij het Surf Topsport Centrum (STC) aangesloten. Het STC is het bondstraject voor de jeugd onder de 18 jaar. Binnen het bondstraject van de Holland Surfing Association is het vooral het doel om talentvolle jeugd op een gezonde manier te stimuleren.

Binnen de golfsurfsport zijn er diverse mogelijkheden. Wat is zijn doel komende jaren? Wil hij zich gaan richten op wedstrijd surfen? Kiest hij er bewust voor om een specifieke voorkeur te kiezen, bijvoorbeeld het surfen van grote golven, te richten op corporate uitingen (reclame kant en/of de promotionele uitingen) of interesseert het hem niet en kiest hij ervoor om lekker te free surfen? Uiteindelijk moet iedereen op zijn of haar manier genieten. Plezier is de key! Dat is tenslotte waarom je begint met surfen

Hoe zit dat eigenlijk voor Stef? Hoe kan hij zijn ambitie voor surfen combineren met school en wat wil hij in de toekomst nog bereiken? We spraken met Stef en kwamen erachter dat zijn ambities groot zijn en dat het niet altijd gemakkelijk is om het te combineren met school.

Stef zit op een lootschool: een school die rekening houdt met topsporters en om die reden tijd geeft aan Stef op veel te surfen als er goede golven zijn. Dat klinkt natuurlijk heel relaxt, maar het is evengoed heel hard werken volgens Stef.

Stef: Het is wel fijn om vrij te krijgen, maar als je lessen mist moet je ze wel inhalen. Je bent zelf verantwoordelijk om bij te blijven en je moet het heel graag willen. Altijd als er golven zijn moet je willen surfen en kunnen surfen. Ook is het handig om niet vaak ziek te zijn want dan mis je school en trainingen. Je moet heel graag beter willen worden en willen trainen, dan lukt het.’ Stef vindt het heerlijk want hij is zoals hij zelf zegt heel gemotiveerd om veel te surfen en echt goed te worden.

Een week waarin er goede golven zijn, is dan ook tamelijk hectisch. Hij krijgt de eerste uren vrij zodat de ochtend vroeg kan beginnen met een paar uur surf, vervolgens naar school om daarna ’s middags weer het water in te gaan. In de weken dat de golven wat minder zijn heeft hij tijd om zijn huiswerk te maken en wat schoolwerk in te halen.

Natuurlijk kijkt Stef ook al een beetje in de toekomst. Zo wil hij Europese wedstrijden surfen en dan natuurlijk hoog eindigen. Daarnaast wil hij nog mooie reizen maken en lekker veel surfen, lol maken in het water. Stef is dit jaar in Portugal en Frankrijk geweest.

Stef: In Portugal heb ik echt heel lekker gesurft. In Frankrijk hadden we een trainingsweek voor het EK. De eerste paar dagen waren er weinig golven, maar daarna werd het heel goed.

Op de vraag wat de favoriete golf van Stef is moet hij heel even nadenken.

Stef: Een tijdje was dat back side, maar nu zou ik toch liever gaan voor frontside en een wat hollere golf. Twee jaar geleden was ik in J-Bay. Dat was een back side golf, maar wel echt heerlijk. Als die golf zou kunnen op frontside, zou dat mijn ideale surfspot zijn.

Dat Stef gemotiveerd en ambitieus is maar ook veel lol heeft in het surfen blijkt wel als hij de vraag krijgt wat bovenaan zijn wish list staat.

Stef: Heel veel surfen, plezier maken in het water en goede cijfers halen op school. Dat is waar ik nu mee bezig ben. Wat ik heel graag zou willen, is tien seconden in de perfecte barrel surfen. Daar droom ik al lang van en ik ben er ook voor aan het oefenen. Maar in Nederland kan dat niet altijd.

‘Kaspar Hamminga!’ was binnen één seconde het antwoord van Stef op de vraag wie zijn favoriete surfer is. Internationaal gezien blijkt dat Kelly Slater te zijn. ‘Ik vind hem echt nog steeds heel goed.’ Ondanks dat hij ons er daarvoor nog wel op wijst dat Kelly wel ietsje minder aan het worden is.

De ideale surfstijl van Stef is een rustige stijl met grote turns.

Stef: Airs vind ik ook wel mooi, maar een rustige stijl met hele diepe grote turns en af en toe een air is ideaal voor mij.

Tenslotte wil Stef vooral iedereen motiveren om gewoon te gaan surfen.

Stef: Als je nog niet surft, begin met surfen! Het geeft rust, maar als je beter wordt kun je er ook echt van genieten, bijvoorbeeld bij de ochtendsessies. Voor beginnende surfers: veel surfen, blijven gaan, je wordt toch wel goed als je blijft gaan.

Een jong talent met ambities maar ook heel veel plezier in het surfen. Komende week zullen we hem in actie zien op de laatste stop van de NK Surftour presented by Go Pro en Protest. Wie weet mag hij zich daarna Nederlands Kampioen golfsurfen 2016 noemen, hoe gaaf zou dat zijn?!

We blijven Stef in de gaten houden, dus jullie zullen de komende maanden nog meer over Stef te weten komen.

Recap – NK Surftour 2015