Begin jaren ‘30 kwam vanuit Australië de eerste golfsurfer naar Nederland. De sport die ook afkomstig is uit Australië heeft geruime tijd in het teken gestaan van de zaken waar wij vandaag de dag nog onderdeel van uitmaken. Denk aan ontwikkeling, regelgeving, veiligheid, en top- en breedtesport. Rond 1969 zag Go klap (voormalig eigenaar van de eerste surf shop) enkele surfers die de sport beoefenden. Al snel besloot hij zijn eerste winkel te openen. In 1973 werd de officiële Holland Surfing Association opgericht. Gedurende de jaren heeft de Holland Surfing Association diverse bestuursleden gekend. Denk aan personen zoals Jan Nederveen, Victor v/d Kleij, Thomas Koenen, Hans v/d Broek, Ernst van Driel en Stefan Koper. Deze bestuursleden hebben zich hard gemaakt voor de sport en hebben de sport gemaakt tot wat het vandaag de dag is. Momenteel behoort het golfsurfen tot één van de snelst groeiende watersporten.

In België begon de sport voor zover we weten rond dezelfde tijd. De Belgische Surf Federatie (BSF) maakt onderdeel uit van de Vlaamse Yachting federatie. De Yachting federatie is in 1976 opgericht en vertegenwoordigd momenteel ongeveer 17.000 watersporters. Één van de drijvende krachten achter de Belgische federatie is Tommy Meanhaut.

Begin 2009 startte voormalig negenvoudig Nederlands kampioen Michael Schmitz de Benelux Surfing Association met als doel om als paraplufunctie op een hechte manier met de clubs, bonden, scholen en belanghebbende partijen samen te werken en de sport een extra warm hart toe te dragen. Michael wilde naast de Nederlandse en Belgische bond een sterk orgaan opbouwen om de sport in de Benelux marketing- en sport-technisch te stimuleren. Door het samenvoegen van twee kleine surf landen hoopte Michael een opstap naar het Europees en wereldniveau te creëren. Na enkele hobbels besloot Michael begin 2010 de naam Benelux Surfing Association nog toegankelijker te maken en al snel kwamen de ideeën om de naam te veranderen in SurfBenelux.

In de loop van de jaren hebben wij (SurfBenelux) ons ontwikkeld als evenementenbureau en zijn we een steeds groter deel van de top- en breedtesport op ons gaan nemen. Midden 2015 hebben wij officieel de handen ineengeslagen met de bonden. Het idee is om komende jaren met elkaar samen te werken om zo gezamenlijk de sport te stimuleren. Wij hopen vanuit SurfBenelux dat dit komende jaren tot een leuke en hechte samenwerking mag komen met alle partijen in de Benelux!